Czy ktoś miał jakieś problemy w ciągu ostatnich sześciu miesięcy z wymianą akumulatora Bolt przez GM?
Będę musiał to sprawdzić. Nie widziałem jeszcze żadnych w pobliżu, ale to mały, wiejski stan, a pojazdy elektryczne są "zupełnie nowe" dla warsztatów mechanicznych najbliżej mnie. Bez zaglądania, założę się, że jeden jest w moim stanie i jest 230 mil ode mnie.Jeśli mieszkasz w niebieskim stanie, istnieje wiele niezależnych warsztatów EV, które będą pracować nad Twoim Bolt
Tak, dokładnie! To dobrze znany problem, GM ma biuletyn serwisowy i powiedziano mi, że naprawa kosztuje co najwyżej 450 dolarów.Dziwna rzecz polega na tym, że problem z przełączaniem na parkowanie nie ma nic wspólnego z akumulatorem trakcyjnym. Właściwie jest to dość łatwy problem do naprawienia.
Mam ten sam problem. Mój samochód jest w salonie od czerwca 2024 roku. Początkowo powiedziano mi, że prawdopodobnie usłyszę coś po początku 2025 roku. Powiedziano mi, że jestem na liście oczekujących na regenerowany akumulator, ale nie ma żadnych ram czasowych. Mój dealer był wspaniały, zapewniając mi samochód zastępczy.Mój tata ma Volta z 2017 roku. Przez kilka miesięcy w zeszłym roku dostawał dobrze znane ostrzeżenie „wrzuć na parkowanie”. W kwietniu tego roku zabrał go do dealera, żeby to naprawić. GM ma biuletyn serwisowy i wszystko. Wciąż jest u dealera i szybko go nie odzyska!
Kiedy go przywiózł, uruchomili swoje oprogramowanie diagnostyczne i znaleźli problem z akumulatorem wysokonapięciowym. Odmówili wydania mu samochodu i powiedzieli, że akumulator zostanie wymieniony w ramach gwarancji, a akumulator powinien być tam za miesiąc. Cóż, wciąż go nie ma.
Więc zadzwoniłem do serwisu Concierge GM i rozmawiałem z miłą osobą, która NIE miała ŻADNYCH informacji o tym, kiedy – a nawet czy – akumulator Volta w ogóle będzie dostępny. Ponieważ byłem miły i nie byłem dla niej niemiły, wstrzymała mnie i zadzwoniła do dealera, którego zna i który ją lubi. To, co mi powiedziała, było bardzo interesujące.
Nie ma nowego numeru części akumulatora wysokonapięciowego w bazie danych części GM. Nie mają żadnych nowych akumulatorów i nie produkują już żadnych nowych akumulatorów Volta, nie istnieją. To, co powiedział tutaj dealer, to to, że w bazie danych części GM znajduje się wpis dotyczący regenerowanego akumulatora, ale nie ma on daty wysyłki i jest wymieniony jako produkt przyszły. Powiedziano jej przez dealera, że GM bierze stare akumulatory Volta i wymienia wadliwy moduł na moduł z innego akumulatora Volta! Pewnego dnia te akumulatory zostaną wysłane, ale nikt nie wie kiedy.
Tymczasem dealer, który zaoferował 11 500 $ wartości wymiany, mówi, że spadła ona do 10 000 $ i spada każdego dnia, kiedy stoi na ich parkingu, czekając już cztery miesiące na akumulator, o którym nie mogą powiedzieć, kiedy zostanie wysłany. Zasadniczo samochód stracił 400 $ miesięcznie, nie nadaje się do jazdy, czekając na części.
GM przeszło do tej serii. Sprzedają teraz Ultiumy i nie dbają o poprzednie modele. Nie zamierzają wydawać pieniędzy na starą technologię. Może to oznaczać, że zrobią to samo z Boltami, teraz, gdy nie są już produkowane.
Czy ktoś miał jakieś problemy w ciągu ostatnich sześciu miesięcy z wymianą akumulatora Bolt przez GM?
Czy to oryginalny akumulator 12 V w Volcie Twojego taty z 2017 roku? Jeśli tak, to i tak był na pożyczonym czasie w wieku 8 lat.Szczęśliwa aktualizacja! Chevrolet wysłał akumulator Volta do dealera kilka tygodni temu!! 16 miesięcy stał na parkingu.
I zgadnijcie co? Akumulator 12 V jest do bani, bo stał nieużywany przez 16 miesięcy. I oczywiście GM chce, żeby mój tata zapłacił za tę wymianę.
Akumulatory 12 V nie powinny wytrzymać dłużej niż 8 lat?? Nie miałem takich problemów z akumulatorami kwasowo-ołowiowymi. Akumulator rozładowany z powodu braku użytkowania, po prostu podłącz go do ładowarki na kilka godzin.Czy to oryginalny akumulator 12 V w Volcie Twojego taty z 2017 roku? Jeśli tak, to i tak był na pożyczonym czasie w wieku 8 lat.
Byłem zszokowany! Kilka tygodni temu dostałem e-mail od GM Concierge, że nie ma baterii. Czekam, aż zobaczę, czy dostanę kolejnego z tych e-maili: „Przepraszamy, ale bateria nie jest jeszcze dostępna i nie wiemy, kiedy się pojawi”.Nie mogę uwierzyć, że dostałeś paczkę.
Serio?Akumulatory 12 V nie powinny wytrzymywać dłużej niż 8 lat?? Nie miałem takich problemów z akumulatorami kwasowo-ołowiowymi. Akumulator rozładowany z powodu braku użytkowania, wystarczy podłączyć go do ładowarki na kilka godzin.
Czy brak wytrzymałości akumulatora dzisiaj wynika z upadku jakości?
3-5 lat typowej żywotności w optymalnych warunkach? U mnie to raczej 8. Mam teraz dwa (ICE) pojazdy, w których 12-woltowe akumulatory kwasowo-ołowiowe mają obecnie 8 lat. Ostatnio testowałem te akumulatory i nie było żadnych wskazań, że powinny zostać w tym momencie wymienione.Serio?
ChatGPT: Podsumuj źródła internetowe dotyczące typowej żywotności akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V:
"Typowa żywotność akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V zależy od kilku czynników, ale generalnie wynosi od 3 do 5 lat w optymalnych warunkach. Oto podsumowanie kluczowych czynników wpływających na żywotność akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V:
1. Typ akumulatora:
Zalany kwasowo-ołowiowy (FLA): Wystarcza na około 3-5 lat przy odpowiedniej konserwacji (regularne sprawdzanie poziomu wody, czyszczenie zacisków itp.).
Uszczelniony kwasowo-ołowiowy (SLA): Obejmuje typy AGM (Absorbent Glass Mat) i żelowe, zazwyczaj wystarczające na 4-6 lat, ale wymagające mniej konserwacji.
2. Cykle ładowania/rozładowania:
Typowy akumulator kwasowo-ołowiowy może obsłużyć około 300-500 cykli ładowania/rozładowania przy 50% głębokości rozładowania (DoD). Jeśli rozładowanie jest zbyt głębokie lub zbyt częste, żywotność może znacznie się zmniejszyć.
Ładowanie powinno odbywać się przy odpowiednim napięciu, aby zapobiec przeładowaniu lub niedoładowaniu, które mogą skrócić żywotność akumulatora."
AI nie jest wiarygodnym źródłem.Serio?
ChatGPT: Podsumowanie źródeł internetowych dotyczących typowej żywotności akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V:
"Typowa żywotność akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V zależy od kilku czynników, ale generalnie wynosi od 3 do 5 lat w optymalnych warunkach. Oto podsumowanie kluczowych czynników wpływających na żywotność akumulatora kwasowo-ołowiowego 12V:
1. Typ akumulatora:
Zalany kwasowo-ołowiowy (FLA): Wystarcza na około 3-5 lat przy odpowiedniej konserwacji (regularne sprawdzanie poziomu wody, czyszczenie zacisków itp.).
Uszczelniony kwasowo-ołowiowy (SLA): Obejmuje typy AGM (Absorbent Glass Mat) i żelowe, zwykle wystarczające na 4-6 lat, ale wymagające mniej konserwacji.
2. Cykle ładowania/rozładowania:
Typowy akumulator kwasowo-ołowiowy może obsłużyć około 300-500 cykli ładowania/rozładowania przy 50% głębokości rozładowania (DoD). Jeśli zostanie rozładowany zbyt głęboko lub zbyt często, żywotność może się znacznie skrócić.
Ładowanie powinno odbywać się przy odpowiednim napięciu, aby zapobiec przeładowaniu lub niedoładowaniu, z których oba mogą skrócić żywotność akumulatora."
Przez całe moje ponad 50-letnie życie prowadzenia i posiadania samochodów w Minnesocie, nie sądzę, żebym kiedykolwiek miał akumulator 12 V, który wytrzymałby dłużej niż 8+ lat. I przez wiele lat trzymałem je, aż padły.Akumulatory 12 V nie powinny wytrzymać dłużej niż 8 lat?? Nie miałem takich problemów z akumulatorami kwasowo-ołowiowymi. Akumulator rozładowany z powodu braku użytkowania, wystarczy podłączyć go do ładowarki na kilka godzin.
Czy brak wytrzymałości akumulatora dzisiaj wynika z gorszenia się?
Z pewnością miałem. Wymieniłem akumulator 12 V w naszym '05 Dodge 1500 dwa razy w ciągu maksymalnie 6 lat. Samochód zawsze stoi w garażu, ale żeby być sprawiedliwym, nie jest dużo używany. Około 2 miesiące temu chciałem go użyć po tym, jak stał przez około dwa miesiące i był całkowicie rozładowany. Użyłem mojego urządzenia rozruchowego, aby go uruchomić i pojechałem do O'Reilly's, aby go przetestować. Nie mogli go nawet przetestować, ponieważ był tak rozładowany, więc po prostu go wymieniłem.Jeśli chodzi o rzeczywistość, nigdy nie miałem akumulatora kwasowo-ołowiowego, który wytrzymałby mniej niż 5 lat, a nawet 10.
Wydajność modułu kontroli ładowania w moim Cadillacu z alternatorem była identyczna z zachowaniem ładowania mojego Nissana LEAF.Ale pojazd ICE ma alternator, który zapewnia stałe ładowanie podczas pracy silnika. W EV/PHEV/HEV używają konwertera DC-DC do ładowania z akumulatora HV, co nie jest tym, co lubi zalany akumulator kwasowo-ołowiowy.