Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.
Status
Not open for further replies.
101 - 120 of 653 Posts
Dla zainteresowanych, którzy uważają, że ten mod przekracza ich możliwości, mógłbym zaprojektować system, który nie wymaga przecinania istniejących przewodów, ale wymaga obwodów. Jeśli będzie wystarczający odzew, z przyjemnością zamieszczę schematy i procedurę tutaj. Moim zamiarem jest naprawdę pomóc ludziom i uczynić ich bezpieczniejszymi.
Tak, byłbym zainteresowany. Nie jestem zbyt sprawny i bardzo niechętnie przecinam przewody w całkowicie elektrycznym kalibrze. Za 2 lata nie chcę się zmagać z GM/Dealerem, że to NIE ten mod spowodował jakąś losową awarię.

Chciałbym mieć opcję, w której mogę 'cofnąć' moda i go oddać... (psst) :)

Kiedy odbieraliśmy dostawę, moja żona jechała za mną i sprawdziliśmy. Jak wspomniano w innych postach, jeśli reflektory są wyłączone, tylko 2 dolne światła zapalają się po zwolnieniu pedału przyspieszenia. Z włączonymi reflektorami zapaliło się 5 świateł. Uważała, że 'ok' jest mieć tylko dwa, ale 'lepiej' mieć wszystkie 5.

...jeśli reflektory są wyłączone, zapalają się tylko 2 dolne światła po zwolnieniu pedału przyspieszenia. Przy włączonych reflektorach zapalało się 5 świateł. Uważała, że 'ok' jest mieć tylko dwa, ale 'lepiej' mieć wszystkie 5.
Dla modeli z lat 2022 i 2023 każdy z zespołów tylnych świateł ma inną funkcję (lub funkcje, w odniesieniu do świateł w zderzaku). Zaczynając od góry:
  • Górne (nad tylną szybą): to jest CHMSL (Center High Mount Stop Light). Włącza się z dużą intensywnością za każdym razem, gdy pedał hamulca jest wciśnięty, pociągnięta jest "dodatkowa regeneracja" za kierownicą lub (jeśli aktywny jest tryb One Pedal) kierowca zwalnia pedał przyspieszenia na tyle, aby OPM naśladował wciśnięcie pedału hamulca.
  • Środkowe (po lewej i prawej stronie tylnej klapy zarówno w EV, jak i EUV oraz w rogach tylnych błotników w EUV): to światła tylne. Włączają się z niską intensywnością za każdym razem, gdy włączone są reflektory (lub światła postojowe). Nie są aktywowane żadnymi innymi funkcjami.
  • Dolne (po lewej i prawej stronie tylnego zderzaka): przy dużej intensywności są to światła hamowania (te same funkcje co CHMSL powyżej), a także kierunkowskazy i światła awaryjne. Światła te włączają się również z niską intensywnością (w EV; nie sprawdziłem tego w EUV) jako zamienniki świateł tylnych, jeśli tylna klapa jest otwarta.
Jeśli pedał przyspieszenia zostanie zwolniony, żadne ze świateł tylnych nie powinno się włączyć, chyba że OPM jest aktywne; zarówno CHMSL, jak i "dolne" światła zderzaka powinny się włączyć w trybie OPM. Jeśli reflektory są włączone, "środkowe" światła tylne pozostają włączone niezależnie od tego, czy pedał przyspieszenia jest wciśnięty, czy zwolniony.

Jak to zrobić
Tak, rozwiązanie typu plug-n-play byłoby wspaniałe.

Pomijając to, po prostu będę trzymał kciuki, żeby ktoś nie wjechał mi w tył, bo ktoś nie zauważył nisko zamontowanych świateł stopu.
Dla zainteresowanych, którzy uważają, że ten mod przekracza ich możliwości, mógłbym zaprojektować system, który nie wymaga przecinania istniejących przewodów, ale wymaga obwodów, jeśli będzie wystarczający odzew, z przyjemnością zamieszczę schematy i procedurę tutaj. Moim zamiarem jest naprawdę pomóc ludziom i uczynić ich bezpieczniejszymi.
Tak, byłbym zainteresowany. Nie jestem zbyt sprawny i bardzo niechętnie przecinam przewody w pełni elektrycznym kalibrze. Za 2 lata nie chcę się zmagać z GM/Dealerem, że to NIE ten mod spowodował jakąś losową awarię.

Chciałbym mieć opcję, w której mogę 'cofnąć' mod i go oddać... (szaaa) :)

Kiedy odbieraliśmy dostawę, moja żona jechała za mną i sprawdziliśmy. Jak wspomniano w innych postach, jeśli reflektory są wyłączone, tylko 2 dolne światła zapalają się po zwolnieniu pedału przyspieszenia. Przy włączonych reflektorach zapalało się 5 świateł. Uważała, że 'ok' jest mieć tylko dwa, ale 'lepiej' mieć wszystkie 5.
Zbliżając się do wykonania moda, myślę o sposobie uniknięcia wcinania się w przewody zasilające górne światło stopu. @Robaroni, lub ktokolwiek, kto tam był, myślałem o dodatkowym łączniku, który można by włożyć i z którego można by pobrać zasilanie dla świateł stopu. Innymi słowy, odłączyć istniejący łącznik OEM, który zasila górne światła stopu, włożyć łącznik "człowieka pośrodku" pomiędzy łącznik OEM. Każda strona łącznika OEM łączy się następnie z dodatkowym łącznikiem.

Teraz masz czysty odczep, który w razie potrzeby można cofnąć i nie pozostawia śladu. I chociaż nie jest to czysty plug and play, jest o wiele łatwiejszy dla osób bez umiejętności lutowania. Pytanie brzmi, czy taki gotowy element istnieje (idealnie odczep T), nawet jeśli kupujący musiałby przymocować do niego dwa przewody, które będą zasilać nowe światło stopu.

Capiche?

Save
Jak to zrobić
Z modem Robaroniego jedyną obawą, jaką mogę mieć, jest możliwość przepalenia się bezpiecznika w obwodach zasilających istniejący system świateł stopu. Byłoby to wysoce nieprawdopodobne, ale nie można tego wykluczyć. To nasuwa pytanie, czy w przypadku przepalenia się bezpiecznika pojazd posiada monitorowanie, które dałoby jakieś wskazanie, że masz teraz jeszcze mniejszą widoczność i musisz zjechać z drogi i to naprawić? Jeśli ktoś to przetestuje, wyjmując bezpiecznik, który może się przepalić, czy można również przetestować wpływ na światła awaryjne?

Być może rozsądnie byłoby dodać uchwyt bezpiecznika liniowego i dodać bezpiecznik o odpowiednim rozmiarze, który zadziałałby przed zadziałaniem głównego bezpiecznika. Zostałby on zainstalowany na przewodzie prowadzącym do nowych świateł LED.

• Like
Reactions: Stereo and GB74
Save
Jak
Spośród 9 bezpieczników zasilających moduł sterowania nadwoziem, bezpiecznik panelu wskaźników F09 jest pokazany na schematach rozdziału zasilania dla:

F09 15A Moduł sterowania nadwoziem 1 (BCM-) - X2, pin 1
--> Power Moding --> K114B Hybrydowy/EV Moduł sterowania układem napędowym 2
--> KR73A Główny przekaźnik zapłonu 1
--> KR73B Główny przekaźnik zapłonu 2
--> K33 Moduł sterowania HVAC - IGN
--> S26 Przełącznik świateł awaryjnych - Lampka kontrolna
--> E7 Oświetlenie tablicy rejestracyjnej
--> E6 Centralne górne światło stopu

Ponieważ BCM składa się głównie z płaskich układów scalonych, które zawierają jakiś rodzaj tranzystora MOSFET, to właśnie tranzystory MOSFET zasilają obwody takie jak CHMSL, a nie tylko jeden indywidualny bezpiecznik na wyjściu BCM.

Przykład BCM Chevy Sonic PN 13506936, wygląda na to, że ma 2 przekaźniki i wiele układów scalonych/tranzystorów MOSFET:
Nie mam zdjęcia BCM Bolta, ale najprawdopodobniej podobne.
Image

howto
Spośród 9 bezpieczników, które zasilają moduł sterowania nadwoziem, bezpiecznik panelu wskaźników F09 jest pokazany na schematach dystrybucji zasilania dla:

F09 15A Moduł sterowania nadwoziem 1 (BCM-) - X2, pin 1
--> Power Moding --> K114B Hybrydowy/EV Moduł sterowania układem napędowym 2
--> KR73A Główny przekaźnik zapłonu 1
--> KR73B Główny przekaźnik zapłonu 2....
....--> E6 Środkowa, wysoko zamontowana lampa stopu....
Mnie to brzmi tak, jakby było to bardzo zauważalne, gdyby przepalił się bezpiecznik F09. Teraz zastanawiam się jednak, ile kosztuje wymiana BCM, ponieważ jego wyjścia wydają się nie być chronione bezpiecznikami. Chociaż elementy na poniższym zdjęciu wyglądają jak bezpieczniki, prawdopodobnie nie byłyby one wymienne na poziomie serwisu.

Save
Zatem, Robaroni, nie możesz przedstawić ŻADNYCH weryfikowalnych dowodów na wypadki spowodowane rzekomą wadą konstrukcyjną.

Ani jednego incydentu. Nawet twojego własnego.

Tymczasem NHTSA wydaje się nie prowadzić dochodzenia.

Pamiętasz, ile pożarów akumulatorów spowodowało masowe wycofanie? Garść. A ty twierdzisz, że wszędzie są zgłoszenia kolizji tylnych. Czy ktokolwiek może naprawdę wierzyć, że gdyby kolizje tylne były epidemią, NHTSA nie zażądałaby już przeprojektowania?

Jestem z ciebie dumny, Robaroni, że jesteś w tym czołowym. Mam nadzieję, że GM nie poczuje się urażone twoim publicznym zniesławianiem ich rzeczy bez dowodów.

OK, skończyłeś już? Zrozumieliśmy. Czemu nie pójdziesz sobie i nie znajdziesz innego forum do dokuczania? Czy musimy cię zignorować?

Save
howto
...
Mimo że elementy na poniższym zdjęciu wyglądają jak bezpieczniki, prawdopodobnie nie można ich wymienić na poziomie dealera.
View attachment 56677
To są kondensatory montowane powierzchniowo, prawdopodobnie na tej płycie nie ma bezpieczników, które można łatwo wymienić.

Jeśli chodzi o temat, muszę powiedzieć, że myślę, że ktoś zobaczyłby duże zainteresowanie, gdyby przygotował gotową wiązkę przewodów do obsługi dodatkowych świateł stopu, takich jak te, a nawet rozwiązanie typu plug and play, aby używać środkowych świateł pozycyjnych jako świateł stopu. Większość kosztów polegałaby na zdobyciu tych samych wtyczek, których GM używa do okablowania z tyłu, ale to mógłby być sprytny projekt. Można by nawet zrobić kabel podwójnego przeznaczenia, gdzie wyjście oświetlenia pochodzi z małego pigtaila do uruchamiania dodatkowych świateł, lub zworką po prostu uruchamia środkowe światła dla hamulców. Tylko rzucam kilka pomysłów na wypadek, gdyby ktoś miał czas i wysiłek. :cool:

Zatem, Robaroni, nie możesz przedstawić ŻADNYCH weryfikowalnych dowodów na wypadki spowodowane tą rzekomą wadą konstrukcyjną.

Ani jednego incydentu. Nawet twojego własnego.

Tymczasem NHTSA wydaje się nie prowadzić dochodzenia.

Pamiętasz, ile pożarów akumulatorów spowodowało masowe wycofanie? Garść. A ty twierdzisz, że wszędzie są zgłoszenia kolizji tylnych. Czy ktokolwiek może naprawdę uwierzyć, że gdyby kolizje tylne były epidemiczne, NHTSA nie zażądałaby już przeprojektowania?

Jestem z ciebie dumny, Robaroni, że jesteś w tym na czele. Mam nadzieję, że GM nie poczuje się urażone twoim publicznym zniesławianiem ich rzeczy bez dowodów.
Krusty, jako osoba, która się z tobą zgadza, proszę cię, abyś nie zamieszczał swoich odczuć na ten temat w wątku. Zajęło mi minutę lub dwie, żeby zrozumieć, że ten wątek dotyczy tego, JAK zmodyfikować światła. Nie chodzi o POTRZEBĘ modyfikacji świateł. Przeprosiłem za to, że nie zauważyłem tego wcześniej i się wtrąciłem.

Dzięki,
Philip

Dziękuję, Philip, za twoją rozsądną prośbę.

Nie zgadzam się. OP i kilku innych zamienili to w imprezę modyfikacyjną. Powinni uważać na niezamierzone konsekwencje.

Może się wydawać proste, aby to zrobić, i być może tak jest, ale widziałem, jak naprawdę proste modyfikacje zamieniały się w koszmary.

Mimo wszystko, ich własność, ich konsekwencja. Proponuję jedynie zakwestionować potrzebę. Proszę o dowody, OP ma tylko przeczucie. To za mało.

To są kondensatory montowane powierzchniowo, prawdopodobnie na tej płycie nie ma żadnych bezpieczników, które można łatwo wymienić.

Jeśli chodzi o temat, muszę powiedzieć, że myślę, że ktoś zobaczyłby duże zainteresowanie, gdyby przygotował gotową wiązkę przewodów do obsługi dodatkowych świateł stopu takich jak te, a nawet rozwiązanie typu plug and play, aby używać środkowych świateł pozycyjnych jako świateł stopu. Większość kosztów wiązałaby się z uzyskaniem tych samych wtyczek, których GM używa do okablowania z tyłu, ale to mógłby być sprytny projekt. Można by nawet zrobić kabel podwójnego przeznaczenia, gdzie wyjście oświetlenia pochodzi z małego pigtaila do uruchamiania dodatkowych świateł, lub zworką po prostu uruchamia środkowe światła dla hamulców. Tylko rzucam kilka pomysłów, na wypadek gdyby ktoś miał czas i wysiłek. :cool:
Zgadzam się. Nienawidzę przecinania lub łączenia przewodów. Wolałbym po prostu odłączyć złącza, podłączając nowe złącza, które połączą się z dowolnymi światłami lub urządzeniami. W ten sposób bardzo łatwo będzie przywrócić zmiany do stanu początkowego. Ja

Zrobiłem zdjęcia złącza CHMSL, ale nie mogę znaleźć numeru części ani nazwy.

Jak to zrobić
Zgadzam się. Nienawidzę przecinania lub łączenia przewodów. Wolałbym po prostu odłączyć złącza, podłączyć nowe złącza, które zostaną podłączone do dowolnych świateł lub urządzeń. W ten sposób cofnięcie zmian do stanu fabrycznego będzie bardzo łatwe. Ja

Zrobiłem zdjęcia złącza CHMSL, ale nie mogę znaleźć numeru części ani nazwy.
Więcej rozważań... innym podejściem może być odcięcie dwóch złączy i ponowne podłączenie przewodów do złącza T, które przypomina to z OEM. Każde podobnej wielkości 2-przewodowe złącze T, które obsługuje ten przekrój przewodu, może się sprawdzić.

Pytanie: czy uważasz, że w istniejącej wiązce jest wystarczająco dużo luzu, aby odciąć złącza i podłączyć nowe złącze?

Save
Save
Nie, ten jest tuż obok połączenia CHMSL. Wyciągnąłem to zdjęcie z poniższego wątku. (Przepraszam za wtrącanie się w Twój wątek, @Robaroni)

101 - 120 of 653 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.