Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.

Deflektory wiatrowe 034Motorsport Anti-Buffeting

1.2K views 11 replies 7 participants last post by  NewMoon  
#1 ·
Deflektory wiatru 034Motorsport Anti-Buffeting Wind Deflectors działają całkiem dobrze w Bolt.

Obejrzałem How to Stop Wind Buffeting on Almost Any Car i zdałem sobie sprawę, że może to pomóc w Bolcie. Zainstalowałem je i stwierdziłem, że rzeczywiście redukują ten dudniący dźwięk, gdy opuszczasz szyby. Wcześniej musiałem ustawiać przednie i tylne szyby w odpowiedniej pozycji, aby powietrze nie rezonowało strasznie. Z nimi rezonans jest znacznie zredukowany, szczególnie przy wyższych prędkościach. Nie zniknął, ale jest o wiele lepiej. Jeżdżę po wolniejszej stronie, mój ostatni odcinek 500 mil wyniósł 5,4 z nimi, więc to nie jest duży problem.

Musiałem je podgrzać i trochę zgiąć, aby dobrze pasowały. Jest możliwe, że po prostu przykleją się tak, jak są. Nie widzę, jak miałyby działać w EUV. Nadal mają małą szczelinę u góry i u dołu, jak widać na zdjęciach, ale nic wielkiego, większość ludzi nawet ich nie zauważy. Jeśli jeździsz z opuszczonymi szybami, mogą ci pomóc. Jeśli jeździsz z zamkniętymi szybami z dużą prędkością przez większość czasu, to bym je pominął.

Image

Image

#4 ·
Głupie rozwiązanie nieistniejącego "problemu", który jest już rozwiązany przez zamykanie okien i używanie klimatyzacji.

Jeśli coś takiego jak to urządzenie stałoby się standardowym wyposażeniem (wysoce nieprawdopodobne), nauczyciele fizyki na całym świecie ubolewali by nad utratą jednej z naszych najlepszych, "zrób to dziś wieczorem" demonstracji w świecie rzeczywistym rezonansu akustycznego VLF. :geek:

#5 ·
Głupie rozwiązanie nieistniejącego "problemu", który jest już rozwiązany przez zamykanie okien i używanie klimatyzacji.

Jeśli coś takiego jak to urządzenie stałoby się standardowym wyposażeniem (wysoce nieprawdopodobne), nauczyciele fizyki na całym świecie ubolewali by nad utratą jednej z naszych najlepszych demonstracji "zrób to dziś wieczorem" rezonansu akustycznego VLF. :geek:
Jak inżynier Toyoty wyraźnie wyjaśnia w filmie, którego nie oglądałeś, nie testują oni pojazdów pod tym kątem. Film wyjaśnia również, dlaczego są one używane. Ponieważ nigdy nie byłeś na torze wyścigowym, nie zrozumiałbyś tego, a podnoszenie szyb nie jest rozwiązaniem.

#7 ·
Dla mnie osobiście najlepszym sposobem na zatrzymanie hałasu z tylnej szyby jest uchylenie przedniej szyby przed nią. Nie mam dużo hałasu, poza zwykłym szumem wiatru. Właściwie wolę jeździć z otwartymi oknami przez większość dni. Jeśli temperatury są wysokie, wtedy trzymam okna zamknięte i używam klimatyzacji. Wiele dni, kiedy jest ładnie i chcę tylko odrobinę bryzy, uchylam przednie i tylne okna po stronie pasażera i dostaję bryzę, która krąży wokół strony kierowcy. Robię to często, gdy jestem na autostradzie, aby ograniczyć hałas i cieszyć się świeżym powietrzem i systemem audio.

#9 ·
Otwieranie okien na różnych poziomach to coś, co zawsze robiłem, myślę, że w pierwszym poście nazwałem to wyciszaniem hałasu.

Czytałem, że przy wyższych prędkościach włączenie klimatyzacji może zaoszczędzić paliwo w porównaniu do jazdy z otwartymi oknami. Zastanawiam się, jak to działa w przypadku Bolta?

Przy wyższych prędkościach te rzeczy prawdopodobnie nie robią ci żadnej przysługi.

#11 ·
Włączyłem klimatyzację na kilka mil na autostradzie i nie podobało mi się, jak szybko spadał mój zasięg. Spojrzałem na ekran energii i pokazywał, że zużywa 4%, ale czułem, że to więcej (prawdopodobnie dlatego, że musiałem przejechać kilka mil, żeby dostać się z domu na autostradę, gdzie ją włączyłem, więc może zużywała raczej 8%), więc ją wyłączyłem. Będę musiał przeprowadzić jeszcze kilka testów 🤓
Moje doświadczenie było odwrotne. Klimatyzacja wydaje mi się bardziej wydajna - przynajmniej po ostygnięciu samochodu. Początkowe zużycie energii jest znacznie wyższe niż później.

Oczywiście, YMMV.