Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.
41 - 53 of 53 Posts
Ups, zapomniałem o wiadomości.

Pominięcie roku modelowego nie jest niczym niezwykłym. Miałem "1976" Capri, który został po raz pierwszy sprzedany (kupiłem go używanego) na początku 1975 roku i został zbudowany (w Niemczech) pod koniec 1974 roku. Z powodu zmian w konstrukcji samochodu (1974 były mniejsze, z bagażnikiem; 1976 był dłuższy i cięższy, hatchback), układzie napędowym (podstawa 4 cyl. dla 1974 to 2L, 1976 to silnik 2.3L Pinto) i emisjach (1974 był ostatnim rokiem bez katalizatora i bardzo na tym ucierpiał, 1976 miał katalizator utleniający, chociaż zużycie paliwa nadal było do bani), Ford zdecydował się pominąć rok modelowy "1975" całkowicie, chociaż była tylko krótka przerwa w dostępności. Były też samochody, które zostały wydane jako, powiedzmy, 1974 1/2, ale było to używane głównie wtedy, gdy zmiany były stosunkowo niewielkie i związane z wykończeniem.

Wydanie Bolta jest bardziej podobne do Capri w skali: jest powiązane z poprzednim modelem, ale ma istotne zmiany, które uzasadniają nowe oznaczenie. Tak długo, jak zacznie się sprzedawać w 2026 roku, mogą nazwać go 2027, jeśli chcą. Przynajmniej jako EV, Bolt nie ryzykuje napotkania zmian w wyposażeniu emisyjnym.
Te wczesne lata emisji naprawdę namieszały. Oglądałem ciekawą serię dokumentalną na YouTube o American Motors. Ostatni odcinek dotyczył Pacera. AM zaprojektowało go wokół silnika obrotowego, który mieli kupić od GM.

W ostatniej chwili GM anulowało ten projekt, ponieważ nie mogli sprawić, by silnik Wankla spełniał jednocześnie cele emisyjne i cele mpg. American Motors utknęło, umieszczając swój 6-cylindrowy silnik w Pacerze, co sprawiło, że był za ciężki. Kupujący oczekiwali lepszego mpg od tak małego samochodu, mimo że był dość szeroki.

:) Wydaje się dziwne rozpoczynanie produkcji MY 2027 w 2025 roku. Ale co ja wiem. Sprzedają Equinox ICE z 2026 roku od marca. Jaka jest tego zaleta? :) Samochody nie są tak zaawansowane, żeby ktokolwiek uwierzył, że są z przyszłości (tak jak nikt nie wierzył, że EUV to SUV).

Przepisy dotyczące emisji sprawiły, że producenci samochodów potrzebowali dużo czasu, aby stworzyć wydajne silniki. Co ważniejsze, komputerowe sterowanie silnikiem w końcu umożliwiło wydajne i czystsze samochody. Proste rzeczy, takie jak przepływ powietrza i termodynamika, w przeszłości w większości nie były brane pod uwagę.

Nadal mam oko na 26 Bolt, kiedy (jeśli) się pojawi. Ale wygląda na to, że nie będzie miał dla siebie rynku ~30 tys. dolarów. Jak to teraz widzę:

Kona - wieczny konkurent Bolta, niedawno zaktualizowany, wciąż nieco drogi, ale Hyundai może mieć pole do popisu. Prawdopodobnie bardziej konkurent Equinox w obecnej cenie.
Leaf - nowa wersja oczekiwana na platformie Ariya, większy (i zarządzany i chłodzony cieczą) akumulator, ale w cenie Equinox/Kona
Toyota C-HR+ - niedawno zapowiedziany jako elektryczny subkompaktowy crossover, poniżej bZ (ulepszonego obecnego bZ4X). Brak jeszcze informacji o cenie, ale wydaje się, że jest skierowany na niższy segment z podstawowym wykończeniem, niskie 30 tys. dolarów, więc Bolt z kilkoma opcjami może być w jego celowniku.

Co jeszcze? Ford wydaje się wypaść z mapy, jeśli chodzi o nowe EV. Tesla będzie miała model za 25 tys. dolarów... kiedy? Chevy będzie miał gamę Boltów, w tym mniejszy, mniej kosztowny (jak oryginalny Bolt?) ... kiedy?

W każdym razie, New Bolt wygląda na papierze jak dobry zamiennik dla Olde Prius, którym obecnie jeździmy. Zobaczymy. Jesień może być interesująca, jeśli któraś z tych premier się wydarzy, chociaż podstawowy Equinox prawdopodobnie przesunie się w górę rynku, gdy pojawi się Bolt, rzucając wyzwanie modelowi za 35 tys. dolarów dla świadomych kosztów nabywców.
Ja również czekam na 2026 Bolt. Odkąd dostałem Silverado EV RST, jestem rozpieszczony! Chcę podobnych funkcji w małym samochodzie, który może jeździć w trasy. SuperCruise jest najlepszy! Być może będę musiał zacząć szukać innych marek 😢.

Ford właśnie ogłosił, że będzie miał moment "Modelu T" tanich samochodów elektrycznych. Zacznie się to od małej ciężarówki typu pickup, która rozmiarem będzie pomiędzy modelem Maverick a większym Rangerem. Jeśli będzie kosztować około 30 000 dolarów, może stać się hitem sprzedaży. Nie jestem pewien, czy odbierze sprzedaż Boltowi, ale dla tych, którzy nie potrzebują pełnej przestrzeni pasażerskiej, może tak być.

Czekam również na Bolta z 2026 roku. Odkąd mam Silverado EV RST, jestem rozpieszczony! Chcę podobnych funkcji w małym samochodzie, który nadaje się na podróże. SuperCruise jest najlepszy! Być może będę musiał zacząć szukać innych marek 😢.
Mamy Super Cruise w naszym Bolt EUV. Spodziewam się, że będzie dostępny w nowym Bolcie.

.....Przepisy dotyczące emisji sprawiły, że producenci samochodów potrzebowali dużo czasu, aby stworzyć wydajne silniki. Co ważniejsze, komputerowe sterowanie silnikiem w końcu umożliwiło powstanie wydajnych i czystszych samochodów. Proste rzeczy, takie jak przepływ powietrza i termodynamika, w większości nie były brane pod uwagę w przeszłości.

Człowiek pomyślałby, że znajdzie się zdjęcie szpiegowskie.

Przepisy dotyczące emisji zmusiły producentów samochodów do poświęcenia dużo czasu na tworzenie wydajnych silników. Co ważniejsze, komputerowe sterowanie silnikiem w końcu umożliwiło powstanie wydajnych i czystszych samochodów. Proste rzeczy, takie jak przepływ powietrza i termodynamika, w przeszłości w większości nie były brane pod uwagę.
GPT mówi...

Image

I myślę, że jeśli pozbędziemy się odnawialnych źródeł energii i zmusimy kraj do powrotu do elektrowni NG, aby chronić interesy specjalne, sprawność cieplna EV wyniesie 27% (33% elektrownia do stacji ładowania, a następnie 90% do naładowania akumulatora i 90% podczas zużywania energii). ;)

I myślę, że jeśli pozbędziemy się odnawialnych źródeł energii i zmusimy kraj do powrotu do elektrowni NG, aby chronić interesy specjalne, sprawność cieplna EV wyniesie 27% (33% elektrownia do stacji ładowania, a następnie 90% do naładowania akumulatora i 90% podczas wydatkowania energii). ;)
Jednak benzyna ma również koszty/straty energii związane z wydobyciem ropy naftowej, rafinacją jej do benzyny (i innych produktów), transportem do stacji benzynowych i pompowaniem jej do pojazdów.

Jednak benzyna ma również koszty/straty energii związane z wydobyciem ropy naftowej, rafinacją jej do benzyny (i innych produktów), transportem do stacji benzynowych i pompowaniem do pojazdów.
Mój przykład odzwierciedla wszelkie kroki wymagane do uzyskania paliwa o specyfikacji i lokalizacji wymaganej przez elektrownię/silnik samochodowy.

Discussion starter · #53 ·
Te wczesne lata emisji naprawdę namieszały. Oglądałem na YouTube ciekawą serię dokumentalną o American Motors. Ostatni odcinek dotyczył modelu Pacer. AM zaprojektowało go w oparciu o silnik obrotowy, który mieli kupić od GM.

W ostatniej chwili GM anulowało ten projekt, ponieważ nie mogli sprawić, by silnik Wankla spełniał jednocześnie cele dotyczące emisji i zużycia paliwa. Albo jedno, albo drugie. American Motors utknęło, umieszczając swój 6-cylindrowy silnik w Pacerze, co sprawiło, że był zbyt ciężki. Kupujący oczekiwali lepszego zużycia paliwa od tak małego samochodu, mimo że był dość szeroki.
O ile pamiętam, Pacer był jednym z samochodów, w których trzeba było wyjąć silnik, aby wymienić świece zapłonowe. Były też inne, a w niektórych trzeba było odłączyć mocowania silnika i podnieść silnik do dziwnej pozycji. Lata 70. nie były dobrym czasem dla samochodów...

41 - 53 of 53 Posts