Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.

Awaria akumulatora zostawiła mnie na lodzie w sobotni wieczór.

2 reading
2.7K views 29 replies 17 participants last post by  GregBrew  
#1 ·
Byliśmy na kolacji i zjedliśmy drogą pizzę w sobotni wieczór z dalszą rodziną, a ja dostałem przerażające "ograniczenie mocy napędu". Kilkakrotnie próbowałem zresetować komputer, odłączając akumulator 12V, ale nic z tego. Jakkolwiek błąd widział komputer, nie odpuszczał. Zrezygnowaliśmy z AAA, ponieważ mamy pomoc drogową w State Farm, samochód ma 78 tys. mil, więc układ napędowy jest nadal objęty gwarancją, to jest do bani, ale to nie koniec świata. Próbujemy skorzystać z naszej pomocy drogowej od State Farm, a oni mówią, że nasze samochody nie mają pomocy drogowej w nagłych wypadkach!@!@##$@(&!@*! Jaki jeszcze rodzaj pomocy drogowej istnieje? Na szczęście moja mama nadal miała AAA, więc czekaliśmy 2,5 godziny na przyjazd lawety. Odholowaliśmy go do oczywiście zamkniętego salonu, który był również zamknięty w niedzielę. W poniedziałek rano dostałem SMS-a od "Stealership"
Image
Mogę zaświadczyć, że ich plac naprawczy był zatłoczony i zaczął przelewać się na plac sprzedaży samochodów. Zapytałem, czy wszystkie salony w okolicy są takie, a on odpowiedział: "Nie wiem, ale śmiało dzwoń po okolicy". Czytałem wystarczająco dużo skarg od właścicieli Boltów na czekanie miesiącami na wymianę baterii, więc moje nadzieje nie są wysokie. Kupiłem tanio 2011 Priusa, który stał zaparkowany przez kilka miesięcy. Akumulator 12V był martwy, nadal był "objęty gwarancją", z tym że najwyraźniej oligopole akumulatorowe zdecydowały, że akumulator, który jest tylko lekko martwy, jest objęty gwarancją, ale akumulator, który jest naprawdę, naprawdę martwy, nie jest objęty gwarancją. Zabawny fakt: większość sklepów z częściami samochodowymi żąda 250 USD za akumulator Prius 12V, Costco ma go za 160 USD. Tag & Title 350 USD dla urzędu skarbowego. W poniedziałek po południu odebrałem resztę moich rzeczy z mojego Bolta i zauważyłem, że położyli plastikową i papierową matę podłogową na samochodzie, aby go przesunąć, ale był on dokładnie w tym samym miejscu, w którym zostawił go kierowca lawety (na przeszkodzie).
Image

Attachments

#2 ·
Którego roku był Twój? Mogę tylko powiedzieć, że był przed '22. Jeśli był to rok '20 lub '21, czy otrzymałeś 80% za oprogramowanie ograniczające do 6214 mil? Czy akumulator był wcześniej wymieniany?

#4 ·
to jest 2020, miałem czytnik OBDII w schowku, a Torque podał mi dwa kody błędów, ale były to ogólne "usterka akumulatora" P1E00 i P0B6E. Na szczęście te dwa wyszukiwania nadal były w historii mojej przeglądarki, ale musiałem dużo przewijać, żeby je znaleźć.

#5 ·
Byliśmy na kolacji i zjedliśmy drogą pizzę w sobotni wieczór z dalszą rodziną i dostałem przerażający komunikat „zmniejszona moc napędu“.
Czyli w ogóle nie chciał jechać?

#8 ·
Skontaktuj się z EV Concierge, aby uzyskać samochód zastępczy. W przeciwnym razie wyślij mi wiadomość prywatną, zdobądź Future Card i wynajmij samochód elektryczny od Hertz za 30 USD dziennie.

"Nowy program Chevy Bolt EV Concierge jest dostępny telefonicznie pod numerem 1-833-EVCHEVY, a także przez czat w sekcji Living Electric na stronie chevrolet.com. Dedykowany zespół obsługi klienta jest dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 19:00 EST."

Czy otrzymujesz wynagrodzenie za promowanie Future Card tutaj?

Jeśli tak, powinieneś zawsze o tym wspomnieć na forum takim jak to.

#9 ·
Kupiłem tanio Priusa z 2011 roku, który stał przez kilka miesięcy.
Nie rozumiem, kupiłeś Priusa z 2011 roku, żeby go używać, podczas gdy Twój Bolt EV jest w serwisie? Auć!
W Kanadzie ubezpieczenie samochodu pokrywa wynajem do 2000 dolarów w przypadku szkody. Czy w USA nie jest tak samo? Kiedy miałem problem z moim ICEV i dostałem samochód zastępczy, ubezpieczenie zapłaciło za ponad 30 dni korzystania z samochodu zastępczego.

#14 ·
Oto informacje, które otrzymałem od concierge'a EV.

GM pokryje dzienną stawkę do 44 $/dzień (47 $/dzień wynajmu Cadillaca) od zewnętrznej agencji wynajmu, dopóki naprawa nie zostanie zakończona. Wszelkie inne opłaty, w tym podatki, ubezpieczenie, paliwo, podatki, inne opłaty i opcjonalne dodatki, takie jak nawigacja, urządzenia do dróg płatnych, radio satelitarne, nie podlegają zwrotowi.

Musi to być również pojazd GM.

#17 ·
Mój samochód tak zrobił i po prostu nim jechałem, miał 70% naładowania baterii. Pewnie samochód dzwonił do mnie co dziesięć sekund, ale przynajmniej dotarłem do domu, a następnego dnia pojechałem prosto do dealera. Nie ma powodu, żeby tego nie robić.

Musiałem zdecydować, czy jadę do mojego lokalnego dealera, który ma tylko jednego technika serwisowego wykwalifikowanego do EV, czy jadę do domu mojego ojca, a potem kolejne 30 mil do dealera, który uwielbia EV i każdy technik w sklepie jest certyfikowany przez EV? Zawiozłem go do tych facetów i następnego dnia mieli zainstalowaną poprawkę oprogramowania!

#18 ·
Pojawił się komunikat „ograniczona moc napędu”, „samochód nie uruchomi się ponownie”, pojawił się komunikat, że pozostało 13 mil zasięgu, a moja droga do domu była dłuższa niż ten dystans i było 20 mil do dealera. Ale to nie miało znaczenia, ponieważ nie byłem w stanie nawet przesunąć go po parkingu.

#20 ·
Było napisane "ograniczona moc napędu", "samochód nie uruchomi się ponownie", było napisane, że pozostało 13 mil zasięgu, a moja droga do domu była dłuższa niż to i było 20 mil do dealera. Ale to nie miało znaczenia, bo nawet nie mogłem go przesunąć na parkingu.
@mattbatt jak kierowca lawety go przesunął, skoro ty nie mogłeś? Mam nadzieję, że nie uszkodzili go, próbując wcisnąć go na platformę.

#19 ·
Byliśmy na kolacji i jedliśmy drogą pizzę w sobotni wieczór z dalszą rodziną, i dostałem przerażające "reduced propulsion power".
Próbowałem kilkakrotnie zresetować komputer, odłączając akumulator 12V, ale nic z tego. Jakikolwiek błąd widział komputer, nie odpuszczał. Zrezygnowaliśmy z AAA, ponieważ mamy pomoc drogową w State Farm, samochód ma 78 tys. mil, więc układ napędowy jest nadal objęty gwarancją, to wkurzające, ale nie koniec świata. Próbujemy skorzystać z naszej pomocy drogowej od State Farm, a oni mówią, że nasze samochody nie mają awaryjnej pomocy drogowej!@!@##$@(&!@*! Jaka inna pomoc drogowa istnieje?
Na szczęście moja mama nadal miała AAA, więc czekaliśmy 2,5 godziny na przyjazd lawety.
Zholowaliśmy go do oczywiście zamkniętego salonu, który był również zamknięty w niedzielę. W poniedziałek rano dostaję SMS-a od "Stealership" View attachment 75183
Mogę potwierdzić, że ich plac serwisowy był zatłoczony i zaczął się rozlewać na plac sprzedaży samochodów. Zapytałem, czy wszystkie salony w okolicy są takie, a on odpowiedział "Nie wiem, ale śmiało dzwoń" odpowiedź.

Czytałem wystarczająco dużo skarg od właścicieli Boltów o czekaniu miesiącami na wymianę baterii, więc moje nadzieje nie są wysokie.
Dostałem tanio Priusa z 2011 roku, który był zaparkowany przez kilka miesięcy. Akumulator 12V był martwy, nadal był objęty "gwarancją", z wyjątkiem tego, że najwyraźniej oligopole akumulatorowe zdecydowały, że akumulator, który jest tylko lekko martwy, jest objęty gwarancją, ale akumulator, który jest naprawdę, naprawdę martwy, nie jest objęty gwarancją.
Fakt, większość sklepów z częściami samochodowymi pobiera 250 USD za akumulator 12V do Priusa, Costco ma go za 160 USD.
Tag & Title 350 USD dla urzędu skarbowego.
W poniedziałek po południu odebrałem resztę moich rzeczy z mojego Bolta i zauważyłem, że położyli plastikową i papierową matę podłogową na samochodzie, aby go przesunąć, ale był on dokładnie w tym samym miejscu, w którym zostawił go kierowca lawety (na przeszkodzie).

View attachment 75182
Niedawno napisałem do dyrektora generalnego GM, ponieważ tak wielu z nas otrzymuje różne poziomy usług, gdy nasze Bolty są w naprawie. Mój jest u dealera od 6 tygodni, ale dali mi darmowy samochód zastępczy, a Chevy EV Concierge zaoferował zwrot wszystkich moich kosztów benzyny. (To NIE jest dealer, od którego kupiłem samochód: nigdy więcej tam nie pójdę.)

Wczoraj otrzymałem telefon od zespołu wykonawczego GM – najwyraźniej mój pocztowy dotarł do właściwego biurka. Jeszcze nie wiem, co dla mnie zrobią (poprosiłem o przedłużenie mojej 12-miesięcznej gwarancji na używany samochód o czas, w którym samochód jest w warsztacie). Na razie wiem tylko, że prowadzą badania i obiecali oddzwonić.
Mogę udostępnić tekst mojego listu. Byłem uprzejmy.

#21 ·
Niedawno napisałem do dyrektora generalnego GM, ponieważ tak wielu z nas otrzymuje różne poziomy obsługi, gdy nasze Bolty są w naprawie. Mój jest w salonie od 6 tygodni, ale dali mi darmowy samochód zastępczy, a Chevy EV Concierge zaoferował zwrot wszystkich moich kosztów benzyny. (To NIE jest dealer, u którego kupiłem samochód: nigdy więcej tam nie pójdę.)

Wczoraj zadzwonił do mnie zespół wykonawczy GM - najwyraźniej mój list dotarł do właściwej osoby. Jeszcze nie wiem, co dla mnie zrobią (poprosiłem o przedłużenie mojej 12-miesięcznej gwarancji na używany samochód o czas, przez który samochód jest w warsztacie). Na razie wiem tylko, że prowadzą badania i obiecali oddzwonić.
Mogę udostępnić tekst mojego listu. Byłem uprzejmy.
@Buggy grzeczne, skrzypiące koło dostaje smar!!

#22 ·
Byliśmy na kolacji i jedliśmy przepłaconą pizzę w sobotni wieczór z rodziną i dostałem przerażające "zmniejszona moc napędu".
Próbowałem kilkakrotnie zresetować komputer, odłączając akumulator 12v, ale nic z tego. Jakkolwiek błąd widział komputer, nie odpuszczał. Zrezygnowaliśmy z AAA, ponieważ mamy pomoc drogową w State Farm, samochód ma 78 tys. mil, więc układ napędowy jest nadal objęty gwarancją, to wkurzające, ale to nie koniec świata. Próbujemy skorzystać z naszej pomocy drogowej od State Farm, a oni mówią, że nasze samochody nie mają awaryjnej pomocy drogowej!@!@##$@(&!@*! Jaka inna pomoc drogowa istnieje?
Na szczęście moja mama nadal miała AAA, więc czekaliśmy 2,5 godziny na przyjazd lawety.
Przetransportowaliśmy go do oczywiście zamkniętego salonu, który był również zamknięty w niedzielę. W poniedziałek rano dostaję SMS od "Stealership" View attachment 75183
Mogę potwierdzić, że ich plac naprawczy był zatłoczony i zaczął się rozlewać na plac sprzedaży samochodów. Zapytałem, czy wszystkie salony w okolicy są takie, a on odpowiedział: „Nie wiem, ale śmiało dzwoń do innych".

Czytałem wystarczająco dużo narzekań właścicieli Boltów o czekaniu miesiącami na wymianę baterii, więc moje nadzieje nie są wysokie.
Dostałem tanio Priusa z 2011 roku, który stał zaparkowany przez kilka miesięcy. Akumulator 12V był rozładowany, nadal był objęty „gwarancją", z tym że najwyraźniej oligopole akumulatorowe zdecydowały, że akumulator, który jest tylko lekko rozładowany, jest objęty gwarancją, ale akumulator, który jest naprawdę, naprawdę rozładowany, nie jest objęty gwarancją.
Fakt: większość sklepów z częściami samochodowymi pobiera 250 USD za akumulator 12V do Priusa, Costco ma go za 160 USD.
W poniedziałek po południu odebrałem resztę moich rzeczy z mojego Bolta i zauważyłem, że położyli plastikową i papierową matę podłogową na samochodzie, aby go przesunąć, ale stał dokładnie w tym samym miejscu, w którym zostawił go kierowca lawety (na przeszkodzie).

View attachment 75182
Ha! To samo doświadczenie tutaj w AZ. Dealer powiedział 7 do 10 dni i nie miałem wyboru. 3 dni później zadzwonili i powiedzieli, żebym odebrał mój samochód zastępczy, potrzebuje nowej baterii napędowej. Powiedziano mi, że nie wiedzą, jak długo, ponieważ bateria jest niedostępna. Więc teraz muszę pamiętać, jak tankować samochód spalinowy, ponieważ minęło wiele lat. Bolt miał 70 tys. mil, więc oczywiście był na gwarancji. Zamierzam domagać się zwrotu kosztów mojego paliwa i dam znać na forum, jeśli mi się uda! Czy ktoś wie? Dzięki

#23 ·
Ha! To samo doświadczenie tutaj w AZ. Dealer powiedział 7 do 10 dni i nie miałem wyboru. 3 dni później zadzwonili i powiedzieli, żebym odebrał mój samochód zastępczy, ponieważ potrzebuje nowej baterii napędowej. Powiedziano mi, że nie mają pojęcia, jak długo, ponieważ bateria jest w zamówieniu. Więc teraz muszę pamiętać, jak wlewać benzynę do silnika spalinowego, ponieważ minęło wiele lat. Bolt miał 70 tysięcy mil, więc wyraźnie na gwarancji. Zamierzam naciskać na zwrot kosztów benzyny i dam znać na forum, jeśli mi się uda! Czy ktoś wie? Dzięki
Ciekawe, czy ktoś już płacił za baterię i ile go to kosztowało!!

#27 ·
Zgaduję, że wrzucili go na luz. W przeciwnym razie widziałbym, jak używają jednego lub więcej wózków.
Jak na luzie, skoro było całkowicie martwe? Czy nie potrzebuje zasilania, aby działał shifter? Mam nadzieję, że kierowcy holowników są przeszkoleni do holowania pojazdów elektrycznych. W przeciwnym razie wyobraź sobie, że oprócz akumulatora potrzebne są kolejne naprawy.

#25 ·
Byliśmy na kolacji i zjedliśmy drogą pizzę w sobotni wieczór z rodziną i dostałem przerażające powiadomienie „ograniczona moc napędu”.
Przede wszystkim... zakładam, że jesteś wściekły, bo pizza była droga... ale czy była przynajmniej pyszna? Ja/My uwielbiamy The Big Sur w jednej restauracji z ich Hot Honey... a w innej The Everest. Oczywiście King Arthur na cienkim cieście w odpowiednim miejscu też jest świetny. Ale cena dobrej pizzy znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Zawsze można dostać „Pizza Pizza”, gdzie dostajesz kilka pizz za jakieś dziesięć dolarów.

Hmmm... Myślałem, że Pomoc Drogowa jest dodatkowym dodatkiem do wszystkich polis i kosztuje więcej. Płaciłem za AAA przez tyle lat... zdecydowanie dużo kosztowało posiadanie tej polisy. Przyjaciel, który miał AAA przez ponad 30 lat (my mieliśmy ją prawie 50 lat), nigdy z niej nie korzystał, dopóki nie nastąpiła seria złych zdarzeń i przy czwartym wezwaniu... nie była już wliczona. Musiał za wszystko zapłacić. Nawet zniżki dla seniorów. Nadal ją ma, ale to i sytuacja, którą miałem z AAA, gdzie powiedzieli mi, że nie mam odpowiednich dokumentów i podpisów do zarejestrowania pojazdu, który właśnie kupiłem... po wyrwaniu wszystkich moich zszywek i ponownym zorganizowaniu wszystkiego tak, jak oni uważali, że powinno być. Więc wyszedłem z biura AAA w Capitola zirytowany. Na szczęście DMV jest obok, więc powiedziałem sobie... pójdę tam i upewnię się, że powiedzą mi to samo. Cóż... powiedzieli, że wszystko jest na miejscu i w porządku... i po pół godzinie przejrzenia kilku kolejek byłem gotowy. Więc poszedłem do domu i nie odnowiliśmy naszych trzech polis AAA na pomoc drogową.

I... na koniec... kiedy mój 2020 otrzymał komunikat o ograniczonej mocy napędu, nadal mogłem jeździć. Po prostu nie mogłem mocno przyspieszyć. Jeździłem nim przez weekend i zawiozłem go w poniedziałek.

Dealer powiedział, że diagnoza zajmie kilka dni... i zadzwonił do mnie, aby powiedzieć, że sześć ogniw pakietu baterii jest martwych i muszą skontaktować się z Przedstawicielem Fabrycznym, aby zobaczyć, czy mogą wymienić cały pakiet baterii, czy tylko ogniwa.

Oddzwonili po zatwierdzeniu wymiany baterii, a Dealer załatwił mi wtedy samochód zastępczy. Wymiana trwała może dwa tygodnie... ale podobał mi się samochód zastępczy, nawet jeśli był to ICE, więc nie liczyłem minut.

Mam mały przebieg w moim 2020, ponieważ... cóż, jestem stary, na emeryturze i używam go do naszych przejażdżek... więc może dlatego był traktowany inaczej. Ponadto, NIGDY nie korzystałem z DCFC.

Mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko... i może wiedza o tym, jak zrobili to u mnie, pomoże Ci uzyskać od nich lepszą obsługę!

Pozdrawiam,
Paul

#26 ·
Byliśmy na kolacji i jedliśmy drogą pizzę w sobotni wieczór z dalszą rodziną, i dostałem przerażające "propulsion power reduced".
Próbowałem kilkakrotnie zresetować komputer, odłączając akumulator 12v, ale nic z tego. Cokolwiek za błąd widział komputer, nie odpuszczał. Zrezygnowaliśmy z AAA, ponieważ mamy pomoc drogową w State Farm, samochód ma 78 tys. mil, więc układ napędowy jest nadal objęty gwarancją, to wkurzające, ale nie koniec świata. Próbujemy skorzystać z naszej pomocy drogowej od State Farm, a oni mówią, że nasze samochody nie mają awaryjnej pomocy drogowej!@!@##$@(&!@*! Jaka inna pomoc drogowa istnieje?
Zawieźliśmy go do oczywiście zamkniętego salonu, który był również zamknięty w niedzielę. W poniedziałek rano dostaję SMS-a od "Stealership" View attachment 75183
Mogę potwierdzić, że ich plac naprawczy był zatłoczony i zaczął się rozlewać na plac sprzedaży samochodów. Zapytałem, czy wszystkie salony w okolicy są takie, a on odpowiedział: „Nie wiem, ale śmiało dzwoń po okolicy".

Czytałem wystarczająco dużo narzekań właścicieli Boltów o czekaniu miesiącami na wymianę baterii, więc moje nadzieje nie są wysokie.
Dostałem tanio Priusa z 2011 roku, który stał zaparkowany przez kilka miesięcy. Akumulator 12V był rozładowany, nadal był objęty „gwarancją", z tym że najwyraźniej oligopole akumulatorowe postanowiły, że bateria, która jest tylko lekko rozładowana, jest objęta gwarancją, ale bateria, która jest naprawdę, naprawdę rozładowana, nie jest objęta gwarancją.
Fakt: większość sklepów z częściami samochodowymi pobiera 250 USD za akumulator 12V do Priusa, Costco ma go za 160 USD.
W poniedziałek po południu odebrałem resztę moich rzeczy z mojego Bolta i zauważyłem, że położyli plastikową i papierową matę podłogową na samochodzie, aby go przesunąć, ale był on dokładnie w tym samym miejscu, w którym zostawił go kierowca lawety (na przeszkodzie).

View attachment 75182
Mojemu zdarzyło się to raz i nadal można było nim jeździć, a chociaż mówił, że nie będzie się ładować, to ładował się standardową ładowarką, przynajmniej pojechałbym nim do domu, gdyby tylko mógł.