Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.
61 - 80 of 124 Posts
Krótko mówiąc, GM wykonało tutaj świetną robotę i wierzę, że właściciele nie mają się czym martwić, niezależnie od tego, co zdecydujesz w sprawie wymiany oleju.

View attachment 38827
Świetny post! Mój Bolt z 2019 roku jest trochę "bardziej zawodzący" niż mój z 2017 roku, co sprawiło, że pomyślałem, że muszę pobrać próbkę oleju, aby sprawdzić, czy nie ma przedwczesnego zużycia. Dealer odmówił tego, ponieważ w jego opinii nie było się czym martwić. Twój post pomógł mi się uspokoić... jeszcze raz dziękuję. :)

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk

Chciałem tylko napisać, że wymieniłem Tranny w moim '17 Bolt. Z powodu dźwięku, który wydawał, i zajęło to 2 salony samochodowe i moje narzekania, zanim to znaleźli.

Mówię, wymień to, nie zaszkodzi.
I myślę, IMHO, że w tym oleju powinny być 'błyszczące' drobinki, jeśli byłyby w nim jakieś cząsteczki metalu. Prześwietl to latarką.

Nawet jasność słońca nie może przebić się przez butelkę czarnego oleju w moim wcześniejszym poście - próbowałem tego. Ale żeby cię rozbawić, spróbowałem tego z przezroczystym pojemnikiem na próbki o średnicy 4 cm, który zachowałem, patrz zdjęcie poniżej.

Powodem tego jest to, że błyszczące drobinki to świeże cząstki zużycia, najprawdopodobniej występujące w skrzyni biegów, która jest nowa lub działa w stanie pogorszonym. W przypadku mojego Kona EV skrzynia biegów nie uległa awarii, a zdecydowana większość materiału żelaznego jest obecna od prawie 3 lat, od kiedy samochód był nowy. Cząstki docierające, które są zrzucane z kół zębatych, zostały starte z widocznych błyszczących drobinek w bardzo drobny pył przez miliony miażdżących uderzeń z ciągłej cyrkulacji przez łożyska i koła zębate. Materiał czernieje pod wpływem ciepła i nie jest już nawet bardzo magnetyczny. Ten olej leżał w tym pojemniku przez 4-6 tygodni, a zawartość nie osiadła, czerń pozostaje w zawieszeniu.

Ten problem z czernią nie wystąpi w skrzyni biegów Bolt (zakładając normalne działanie), ponieważ świeże cząstki zużycia, które nie zostaną złapane przez filtr, wkrótce zostaną przyciągnięte do magnesu i na zawsze odizolowane. Bardzo niewielu, jeśli w ogóle, uniknie magnesu, o to dba prosta prawdopodobieństwo statystyczne. Ale teraz mam dwie magnetyczne korki spustowe w moim Kona, więc jeśli chodzi o mnie, problem ten został rozwiązany.

Image

Image

Jaki dźwięk słyszałeś?

Wysłane z mojego iPada za pomocą Tapatalk
To było super lekkie stukanie w ruchu stop and go, szybkie włączanie/wyłączanie pedału w L.
To nie jest drążek, który był znanym problemem, też to miałem i został wymieniony.

Kilka tygodni temu, kiedy oddawałem mojego 2017 LT na wymianę akumulatora, doradca zasugerował wymianę oleju w skrzyni biegów. Obecnie mam 44 000 mil na samochodzie, powiedział, że widzą, że olej wymaga wymiany przy około 50 000 mil w Boltach. Wygląda na to, że jest to dość proste, więc zrobię to sam.

W zeszłym tygodniu wymieniłem olej w skrzyni biegów przy zaledwie 19 000 km, zdjęcie zamieszczono poniżej. Proszę, nie wkładaj chemikaliów do pojemników, których używasz do jedzenia. Poważne naruszenie przepisów OSHA.

Kilka tygodni temu, kiedy oddawałem mojego 2017 LT na wymianę akumulatora, doradca zasugerował wymianę oleju w skrzyni biegów. Obecnie mam 44 000 mil na samochodzie, powiedział, że widzą, że olej wymaga wymiany przy około 50 000 mil w Boltach.
W instrukcji obsługi nie ma takiego wymogu konserwacji i nigdy nie widziałem tutaj ani jednego posta o kimś, kto miałby problem wymagający wymiany oleju w skrzyni biegów. Mój instynkt oszusta się wzmaga...

Witajcie, właśnie przekroczyłem przebieg 73 tys. mil i nie mogę przestać myśleć o płynie do skrzyni biegów. Jeśli chodzi o mnie, nie ma czegoś takiego jak płyn "dożywotni" i zastanawiałem się, czy ktoś wymieniał płyn w skrzyni biegów? Z góry dziękuję. Aha i przy okazji, obecne ceny benzyny w Kalifornii to 4 dolary za galon, jestem bardzo zadowolony z Bolta.
Tak, miałem taką samą myśl.
Mój Bolt z 2017 roku z przebiegiem 78 tys. mil jest dziś wieczorem w salonie, aby wymienić silnik elektryczny, płyn chłodzący akumulator i płyny hamulcowe. Koszt to 600 dolarów. Co jest pomijalne w całym okresie eksploatacji pojazdu.

Wyniki są tutaj:

Aluminium: 49 ppm
Chrom: 2 ppm
Żelazo: 157 ppm
Miedź: 19 ppm
Bor: 53 ppm
Ołów, Cyna, Molibden, Nikiel, Mangan, Srebro, Tytan, Potas: wszystko poniżej 8 ppm
Wapń: 108 ppm
Fosfor: 232 ppm
Cynk: 11 ppm
Bar: 24 ppm

Woda: 0,0 %
Substancje nierozpuszczalne: <0,1 %

Podsumuję notatki jako "wygląda dobrze", a aluminium jest trochę wysokie, obserwuj to.

Wyniki są tutaj:

Aluminium: 49 ppm
Chrom: 2 ppm
Żelazo: 157 ppm
Miedź: 19 ppm
Bor: 53 ppm
Ołów, Cyna, Molibden, Nikiel, Mangan, Srebro, Tytan, Potas: wszystkie poniżej 8 ppm
Wapń: 108 ppm
Fosfor: 232 ppm
Cynk: 11 ppm
Bar: 24 ppm

Woda: 0,0 %
Substancje nierozpuszczalne: <0,1 %

Podsumuję notatki jako "wygląda dobrze", a aluminium jest trochę wysokie, należy je obserwować.
Jakieś zauważalne pogorszenie lepkości?

61 - 80 of 124 Posts