Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.

Opcje koła zapasowego Bolt

286K views 303 replies 84 participants last post by  bisco  
#1 ·
Jak stwierdza instrukcja: „... jeśli pojazd przebije oponę, nie ma koła zapasowego, sprzętu do wymiany opon ani miejsca do przechowywania opony. Skontaktuj się z pomocą drogową, aby uzyskać pomoc”, czy istnieją opcje posprzedażne dla zestawu koła zapasowego? jak oszczędzacz miejsca na pączki?

#4 ·
Miło byłoby mieć małą, tymczasową opcję koła zapasowego na czasy, gdy podróżujesz w obszarze, który może nie mieć dobrego zasięgu komórkowego. Zapytaj po prostu Ladogboya!
Kiedy poznamy wszystkie specyfikacje kół, założę się, że można kupić koło zapasowe typu donut i oczywiście podnośniki i klucze są łatwe do zdobycia. Złożenie zestawu do noszenia ze sobą byłoby dość proste.

#3 ·
Jak stwierdza instrukcja: „... jeśli pojazd złapie gumę, nie ma koła zapasowego, sprzętu do wymiany opon ani miejsca do przechowywania opony. Skontaktuj się z pomocą drogową, aby uzyskać pomoc”, czy istnieją opcje na rynku wtórnym dla zestawu koła zapasowego? jak oszczędzacz miejsca na pączki?
Wątpię, żeby były. Nie ma dobrego miejsca na koło zapasowe i sprzęt do podnoszenia. Oczywiście, prawdopodobnie możesz kupić i nosić to wszystko ze sobą, jeśli jest to dla ciebie naprawdę ważne.

Jeżdżę ostatnie 10 i pół roku samochodem, który fabrycznie nie miał koła zapasowego. Ten samochód był wyposażony w jakiś zestaw do awaryjnego pompowania. Ma jakąś maź, która jest rozpylana w oponie, a następnie elektryczna pompa powietrza zasilana bateriami, aby ponownie napompować oponę. Nie potrafię powiedzieć, jak dobrze to działa, ponieważ nigdy tego nie użyłem.

Bolt jest wyposażony w opony samouszczelniające, więc mają już w sobie tę maź. Myślę, że wszystko będzie dobrze.

#215 ·
Bolt jest wyposażony w opony samouszczelniające, więc mają już w sobie ten syf. Myślę, że wszystko będzie dobrze.
Cóż, można by pomyśleć / mieć nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Niezbyt. Wpadłem w dziurę, która rozerwała gumę na boku opony. To się nie uszczelniło. Poszedłem dalej i kupiłem 4 nowe zwykłe opony. Nowe opony sprawdzają się świetnie, ale gdybym mógł to zrobić jeszcze raz, poszukałbym opon energooszczędnych. Straciłem około 0,3 kWh zasięgu. To dość sporo w mojej opinii. Zamierzam również zamówić trochę tego sprayu do uszczelniania na drodze. Chociaż tym razem by mi to nie pomogło.

#5 ·
Dzięki TPMS świadomość powolnej utraty powietrza zapobiega większości przebitych opon. Nie miałem prawdziwej przebitej opony od ponad dekady. Miałem wycieki i po prostu je naprawiam. Noś puszkę naprawiacza opon i powinieneś być w porządku w 98% sytuacji.

#10 ·
Naprawdę nie widzę wartości w posiadaniu zestawu do pompowania opon do tych samouszczelniających się opon. Tylko czas mógłby pomóc, gdyby doszło do małego przebicia w ścianie bocznej, a to musi być bardzo rzadki problem. Większe problemy, takie jak te, które miał Ladogboy, nie zostałyby naprawione przez klej i zestaw do pompowania. Jestem więc dość pewny siebie jeżdżąc na tych oponach, jadąc "nago", z wyjątkiem sytuacji, w której możesz być w podróży, gdzie sygnał komórkowy jest słaby, ponieważ OnStar również opiera się na sygnale komórkowym... a nie satelitarnym. Mała opona typu donut, narzędzie do opon i podnośnik zrobiłyby tu całą różnicę. Zaoszczędziłoby to GODZINY, jeśli nie dni. Ladogboy potrzebował na to więcej niż dzień.

A te opony OEM są obecnie niedostępne w Tirerack. Nie tak łatwo je zdobyć. Znamy specyfikacje, po prostu czekamy, aż ktoś stworzy i wprowadzi na rynek użyteczną oponę typu donut, którą można wrzucić do garażu i umieścić w schowku na te krytyczne dla misji podróże.

#11 · (Edited by Moderator)
Naprawdę nie widzę wartości w posiadaniu zestawu do pompowania opon do tych samouszczelniających się opon. Tylko czas może pomóc, gdyby doszło do małego przebicia w ścianie bocznej, a to musi być bardzo rzadki problem. Większe problemy, takie jak miał Ladogboy, nie zostałyby naprawione przez uszczelniacz i zestaw do pompowania. Jestem więc dość pewny siebie, jeżdżąc na tych oponach, jadąc "nago", z wyjątkiem sytuacji, w której możesz wybrać się w podróż, gdzie sygnał komórkowy jest słaby, ponieważ OnStar również opiera się na sygnale komórkowym... a nie satelitarnym. Mała opona typu donut, narzędzie do opon i podnośnik zrobiłyby tu całą różnicę. Zaoszczędziłoby to GODZINY, jeśli nie dni. Ladogboy potrzebował na to więcej niż dzień.

A te opony OEM są obecnie niedostępne w Tirerack. Nie tak łatwo je zdobyć. Znamy specyfikacje, po prostu czekamy, aż ktoś stworzy i wprowadzi na rynek użyteczną oponę typu donut, którą można wrzucić do garażu i umieścić w schowku na te krytyczne podróże.
tak, w zasadzie tak, z pewnych badań, może być w stanie zaadaptować się z tego przewodnika po zapasach Volt:
Zbuduj własny zestaw zapasowy opon z wysokiej jakości częściami Chevrolet OEM za około 150 $

ponadto stwierdziłem, że Costco ma pod ręką opony o specyfikacji OEM, a jeśli zamówisz online, ceny wahają się od zestawu za 399 $ do 699 $ za Michellin Energy Saver A/S

#12 · (Edited)
Wszystko zależy od tego, jak traktujesz swoje opony, zwłaszcza od sposobu jazdy i utrzymywania prawidłowego ciśnienia. Niższe ciśnienie pozwala ścianom bocznym na większe ugięcie i osłabia je.

Mam Chevroleta Equinox z 2009 roku i tylko raz musiałem się zatrzymać i wymienić złą oponę na zapasową, ponieważ jechałem w pobliżu betonowej krawędzi, która przecięła ścianę boczną. Ale poza tym, żadnych wycieków ani przebić na normalnych drogach. Moim poprzednim samochodem był Buick Regal z 1995 roku i w ciągu 21 lat miał tylko jedną przebitą oponę. Użyłem puszki z inflatorem „Fix-a-Flat”, aby ją napełnić, a następnego dnia naprawiono przebicie opony. NIGDY nie użyłem zapasu w bagażniku!

Nowsze samochody, które mają specjalny inflator, działają według tego planu: pompują powietrze, jeśli ciśnienie jest niskie, i używają uszczelniacza do wypełnienia i ponownego napompowania po przebiciu. Więc nigdy nie potrzebują zapasu. Posiadanie zestawu do pompowania jest o wiele bardziej przydatne i waży mniej niż zapas i podnośnik. A jeśli nie możesz dostać zestawu do pompowania, kup puszkę z inflatorem i przechowuj ją z tyłu (ja trzymam jedną w moim Equinox).

#15 ·
Wszystko zależy od tego, jak traktujesz swoje opony, zwłaszcza jak jeździsz i utrzymujesz prawidłowe ciśnienie. Niższe ciśnienie pozwala ścianom bocznym bardziej się zginać i je osłabia.

Mam Chevroleta Equinox z 2009 roku i tylko raz musiałem się zatrzymać i wymienić złą oponę na zapasową, ponieważ jechałem w pobliżu betonowej krawędzi, która przecięła ścianę boczną. Ale poza tym, żadnych wycieków ani przebić na normalnych drogach. Moim poprzednim samochodem był Buick Regal z 1995 roku i w ciągu 21 lat miał tylko jedną przebitą oponę. Użyłem puszki z inflatorem "Fix-a-Flat", aby ją napompować, a następnego dnia naprawiono przebicie opony. NIGDY nie użyłem koła zapasowego w bagażniku!

Nowsze samochody, które mają specjalny inflator, działają według tego planu: pompują powietrze, jeśli ciśnienie jest niskie, i używają uszczelniacza do wypełnienia i ponownego napompowania po przebiciu. Więc nigdy nie potrzebują koła zapasowego. Posiadanie zestawu inflatora jest znacznie bardziej przydatne i waży mniej niż koło zapasowe i podnośnik. A jeśli nie możesz dostać zestawu inflatora, kup puszkę z inflatorem i przechowuj ją z tyłu (ja mam jedną w moim Equinoxie).
Puszka fixaflat brzmi jak dobry pomysł. Ale czy jest to w ogóle konieczne w przypadku samouszczelniających się opon Bolta? Czy opona OEM Bolta w zasadzie nie robi tego, co fixaflat?

#23 ·
Moim zdaniem, jeśli mieszkasz w okolicy, w której czas reakcji pomocy drogowej jest dobry, to nie ma się czym martwić. Upewnij się, że zapisałeś się do takiej usługi i miej zestaw do naprawy opon. Znacznie częściej można znaleźć małe przebicie, na którym wciąż masz dużo czasu na jazdę, niż całkowicie spuścić powietrze w mgnieniu oka.

#24 ·
Moim zdaniem, jeśli mieszkasz w okolicy, w której czas reakcji pomocy drogowej jest dobry, to nie ma się czym martwić. Upewnij się, że zapisałeś się do takiej usługi i miej zestaw do naprawy opon. Znacznie częściej można znaleźć małe przebicie, na którym wciąż masz dużo czasu na jazdę, niż całkowicie spuścić powietrze w mgnieniu oka.
Dokładnie, a system monitorowania ciśnienia w oponach powinien w tym pomóc.

#25 ·
Pomoc drogowa jest wliczona w 3 lata OnStar. Czy ktoś miał kiedyś przyjemność korzystania z tej usługi z przebitą oponą i brakiem zapasowej? Ladogboy próbował z niej skorzystać w Kalifornii, ale nie miał telefonu komórkowego ani serwisu OnStar, więc nie była dla niego przydatna.

#32 ·
Jeśli często przebywasz w miejscach z słabym zasięgiem komórkowym. I odmawiasz płacenia za OnStar po 6 darmowych miesiącach, nawet za najtańszy plan „bezpieczeństwo i dźwięk” (lub jakkolwiek się teraz nazywa). I nie ma dla ciebie Wi-Fi 4G LTE, ponieważ odmówiłeś OnStar. Ale teraz obawiasz się rozerwania ściany bocznej, jeśli odbijesz się od pnia drzewa.

Przy okazji: otrzymujesz pomoc drogową niezależnie od tego, czy płacisz za Onstar, czy nie. Ale nadal potrzebujesz sygnału komórkowego, aby zadzwonić po pomoc drogową.

Rozwiązanie: zdobądź jeden z nich zamontowany na swoim Bolcie! : Dodatkowa korzyść: ma ten poszukiwawczy, fajny wygląd, co? Wtedy wystarczy znaleźć i zainstalować „drewnianą” okładzinę boczną wagonu na swoim Bolcie, aby dopełnić efekt. Będziesz gotowy na wysoki kraj!

Attachments

#34 ·
Mam pełnowymiarową felgę i oponę OEM Volt Gen 2. Kupiłem ją po konfrontacji na autostradzie z kawałkiem metalu po przejechaniu zaledwie 800 mil samochodem (Volt). Zestaw do pompowania opon nie naprawił tego, ponieważ było to przecięcie ściany bocznej.

Nie mogę sobie pozwolić na opóźnienia z powodu przebitych opon, a nawet opony typu run flat są dobre tylko na około 50-100 mil. Potrzebuję więc pełnowymiarowego koła zapasowego, dopóki nie będę miał czasu, aby je naprawić.

Sprawiłem, że mój dealer założył moją felgę i oponę zapasową na Bolt i potwierdzili, że działa bez problemu.

Mało tego, ale koło zapasowe z narzędziami idealnie mieści się pod fałszywą podłogą w bagażniku, więc jest niewidoczne i tak naprawdę nie zajmuje żadnego miejsca na co dzień.

Wybrałem felgę OEM dla Volta, ponieważ żadna z felg z rynku wtórnego w tamtym czasie nie pasowała, a miałem kupon 50% zniżki z Costco, co uczyniło ją "rozsądną" kwotą 250 dolarów - wartą mojego spokoju ducha.

#37 ·
Mam pełnowymiarową felgę i oponę oem volt Gen 2. Kupiłem ją po tym, jak miałem konfrontację na autostradzie z kawałkiem metalu po przejechaniu zaledwie 800 mil samochodem (volt). Zestaw do pompowania opon nie naprawił tego, ponieważ było to przecięcie ściany bocznej.

Nie mogę sobie pozwolić na opóźnienia z powodu przebitych opon, a nawet opony typu run flat są dobre tylko na 50-100 mil. Potrzebuję więc pełnowymiarowego koła zapasowego, dopóki nie będę miał czasu go naprawić.

Poprosiłem mojego dealera, aby założył moją felgę zapasową i oponę na śrubę i potwierdzili, że działa bez problemu.

Mało tego, koło zapasowe z narzędziami idealnie mieści się pod podwójną podłogą w bagażniku, więc jest niewidoczne i tak naprawdę nie zajmuje żadnego miejsca na co dzień.

Wybrałem felgę oem dla volta, ponieważ żadna z felg z rynku wtórnego w tamtym czasie nie pasowała, a miałem kupon 50% zniżki z Costco, co sprawiło, że było to "rozsądne" 250 $ - warte mojego spokoju.
To fajne! Chciałbym zobaczyć, jak zapakowałeś koło zapasowe, podnośnik i klucz pod podłogą. Czy zachowałeś ładowarkę 120 V, czy po prostu zostawiłeś ją w domu?

#40 ·
Dostałem również kompaktowe/pączkowe koło zapasowe do naszego Bolta. Oto kilka szczegółów, które mam nadzieję, że pomogą. Zaczęłem od używanego koła zapasowego 2015 Chevy Cruze, które ma 16 cali w porównaniu do standardowych 17 cali dla Bolta. Aby jak najbardziej zbliżyć się do średnicy koła i opony Bolta wynoszącej 25,6 cala, kupiłem kompaktową oponę zapasową (rozmiar 135/90R16), co daje łączną średnicę 25,5 cala. Prześwit dla koła i zacisku hamulcowego/zawieszenia jest dobry, z prześwitem około 1/2 cala. Sugeruję rozmowę z działem serwisowym dealera Chevroleta i uzyskanie kopii instrukcji serwisowej Bolt EV - dokument 4538698. Pokazuje ona spód Bolta i (widząc, że samochód nie jest wyposażony w koło zapasowe, nie ma widocznych oznaczonych punktów podnoszenia) obraz i punkty dla "Podnoszenia i podnoszenia pojazdu". Aby uniknąć uszkodzeń przez przypadkowe podnoszenie w stosunku do spodu osłony akumulatora lub innych słabych punktów, gorąco polecam ten dokument. Jeśli dealer niechętnie go udostępnia, skontaktuj się ze mną, a chętnie udostępnię kopię. Koło zapasowe dobrze mieści się pod fałszywą podłogą, leżąc płasko, co pozwala na normalne dopasowanie osłony. To, wraz z podnośnikiem nożycowym i kluczem do nakrętek kół do nakrętek kół 19 mm, było wszystkim, czego potrzebowałem. Nakrętki kół samochodu dobrze pasują do 16-calowego koła zapasowego Chevy Cruze.

Attachments

#162 ·
Dostałem również kompaktowe/pączkowe koło zapasowe do naszego Bolta. Oto kilka szczegółów, które mam nadzieję, że pomogą. Zaczęłem od używanego koła zapasowego 2015 Chevy Cruze, które ma 16 cali w porównaniu do standardowego koła 17 cali dla Bolta. Aby jak najbardziej zbliżyć się do średnicy koła i opony Bolta wynoszącej 25,6 cala, kupiłem kompaktową oponę zapasową (rozmiar 135/90R16), co daje łączną średnicę 25,5 cala.
Jaki był rozmiar opony, która była na kole zapasowym Cruze? Jeśli zamierzasz używać ich tylko na tylnych kołach (zawsze zakładając oponę OEM na przód), czy średnica jest naprawdę tak ważna?

#44 ·
Tak, ja też mam lęk przed oponą zapasową (w porównaniu z lękiem przed zasięgiem).
:0)

Jeżdżę około 200 mil dziennie po wiejskiej, wysokiej pustyni, a ja (będąc najszczęśliwszym kierowcą na świecie) w innych pojazdach przecinałem opony na ostrych skałach, wbijałem gwoździe w ścianę boczną, wyginałem felgi na kamienistych, polnych drogach i tak dalej. Czułbym się o wiele bardziej komfortowo z zapasowym kołem, nawet gdybym musiał je umieścić na przednim siedzeniu pasażera.
:0)

#45 ·
No cóż, teraz wiesz, że zapasowe koło idealnie pasowałoby do schowka w podłodze bagażnika. Zawsze miałem też koło zapasowe i biorąc pod uwagę, jak wiele budów prowadzi się na drogach każdej zimy, gwoździe walające się po drodze są idealne do przebijania opon.

Wygląda na to, że kierowcy zawsze będą mieli jakiś rodzaj lęku. :D

#46 ·
Dla tych, którzy chcą opcji z kołem zapasowym, oprócz dostarczonego wyposażenia "bez koła zapasowego" Chevrolet oferuje: Mam do dyspozycji koło dojazdowe, podnośnik nożycowy, klucz do kół, które wszystkie dobrze mieszczą się pod fałszywą podłogą bagażnika na czas, gdy jechałem kawałek za miasto.

Zatem, około 200 dolarów później, mam prawdziwe koło dojazdowe. Przetestowane na pozycji lewego przedniego koła, aby upewnić się, że wszystkie prześwity są dobre, a fabryczne śruby kół również pasują.

Umieściłem wszystkie informacje o rozmiarze kół i opon kilka tygodni temu pod Oldskybolt. Sprawdź to i mam nadzieję, że to pomoże.

#294 ·
Dla innych, którzy chcą opcji z kołem zapasowym, oprócz dostarczonego wyposażenia "bez koła zapasowego" Chevrolet oferuje: Mam do dyspozycji koło dojazdowe, podnośnik nożycowy, klucz do kół, które wszystkie dobrze mieszczą się pod fałszywą podłogą bagażnika na czas, kiedy jeździłem kawałek za miasto.

Tak więc, około 200 dolarów później, mam prawdziwe koło dojazdowe. Przetestowane na moim lewym przednim kole, aby upewnić się, że prześwity są dobre, a fabryczne śruby kół również pasują.

Zamieściłem wszystkie informacje o rozmiarze kół i opon kilka tygodni temu pod nazwą Oldskybolt. Sprawdź to i mam nadzieję, że to pomoże.
Mam nadzieję, że nigdy nie musiałeś używać opony o innym rozmiarze z przodu i potencjalnie uszkodzić silnik.

#48 ·
Zawsze używaj fabrycznych opon z przodu, nawet jeśli jesteś zmuszony przenieść jedną z tyłu i założyć zapasową z tyłu. Całkowity rozmiar opony może znacznie różnić się od opony fabrycznej, aż do używanej opony zapasowej. Nie chcesz różnych danych wejściowych prędkości wchodzących do osi/skrzyni biegów. Jest tak samo, tylko odwrotnie w samochodzie z napędem na tylne koła, zwłaszcza jeśli ma mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu.

Możesz go spalić i spowodować wiele uszkodzeń za pomocą dwóch opon o różnych rozmiarach na tej samej osi napędowej :eek:

• Like
Reactions: DaV8or
#49 ·
Zawsze używaj fabrycznych opon z przodu, nawet jeśli jesteś zmuszony przenieść jedną z tyłu i zamontować zapasową z tyłu. Całkowity rozmiar opony może znacznie różnić się od opony fabrycznej, aż do używanej opony zapasowej. Nie chcesz różnych sygnałów prędkości wchodzących do osi/skrzyni biegów. Jest tak samo, tylko na odwrót w samochodzie z napędem na tylne koła, zwłaszcza jeśli ma mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu.

Możesz go spalić i spowodować wiele uszkodzeń z dwoma różnymi rozmiarami opon na tej samej osi napędowej :eek:
To prawda. Obie przednie opony muszą być takie same. Wygląda na to, że w bagażniku może być wystarczająco dużo miejsca, aby pomieścić felgę i oponę Bolt jako zapasową. Prawdopodobnie są osoby, które sprzedałyby swoje fabryczne felgi i opony, ponieważ zakładają rzeczy z rynku wtórnego.