Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.
281 - 300 of 304 Posts
Wygląda na tę samą oponę, którą mam - 125/70 - 16. Jak wiesz z opisu, ma mniejszą średnicę i prawdopodobnie zadziała, aby zabrać Cię w miejsce, w którym można naprawić lub wymienić przebitą oponę. Nie jeździłbym daleko ani szybko. Trzymałem swoją w garażu przez kilka lat jako zapasową na wszelki wypadek. Gdybym miał przebitą oponę, mógłbym ją wziąć i założyć. Prawdopodobnie zrobię to samo z Bolt. Obręcz jest bardzo głęboko wklęsła, tak bardzo, że środek wystaje poza oponę.

Zobacz, zapas na eBay jest dla 17 i 18 Bolts. Czy zmienili zapasowy "otwór", czy też nie jest on dla 19 i 20, ponieważ mamy coś w "otworze"?

Wygląda na tę samą oponę, którą mam - 125/70 - 16. Jak wiesz z opisu, ma mniejszą średnicę i prawdopodobnie zadziała, aby zabrać Cię w miejsce, w którym można naprawić lub wymienić przebitą oponę. Nie jeździłbym daleko ani szybko. Trzymałem swój w garażu przez kilka lat jako zapas na wszelki wypadek. Gdybym miał przebitą oponę, mógłbym ją wziąć i założyć. Prawdopodobnie zrobię to samo z Bolt. Obręcz jest bardzo głęboko wklęsła, więc środek wystaje poza oponę.

Zobacz, zapas na eBay jest dla 17 i 18 Boltów. Czy zmienili "dziurę" na zapasową, czy też nie jest ona przeznaczona dla 19 i 20, ponieważ mamy coś w "dziurze"?
Nie mam pojęcia o "dziurze".
Myślę, że pójdę w tym kierunku. Ufam samozamykającemu się aspektowi opon, ale jestem na tyle staromodny, że mam zapas na wielotygodniowe podróże, które planujemy, gdy tylko ten CoVid się uspokoi.
Już zastrzeliłem jeden z dwóch!!"

Zgadzam się z Tobą, że chciałbym mieć prawdziwe koło zapasowe. W zeszłym roku odbyłem dwie długie podróże motocyklowe i było fantastycznie. Oczywiście nie mogłem zabrać koła zapasowego, ale mam zestaw naprawczy, pompkę CO2 i małą sprężarkę powietrza 12VDC. Zajęłoby to trochę czasu, ale napompowałoby oponę samochodową. Byłem w kilku opuszczonych miejscach i nie chcę siedzieć 4 godziny lub dłużej czekając na holowanie. Pierwszą podróż odbyłem pod koniec maja i unikałem wszystkich szalonych, zamkniętych stanów. Było miło, bardzo mały ruch, ale jedzenie i łazienki były nieco bardziej wymagające. Trzymałem się zdrowej diety z Burger Kinga, frytek i coli! Musiałem dodać uchwyt na kubek do mojego motocykla, żeby móc korzystać z drive-thru. Stacje benzynowe były dobre do łazienek. Zatrzymywałem się wyłącznie na kempingach KOA, śpiąc w namiocie lub w domku, używając własnej pościeli. Przejechałem prawie 6000 mil, było wspaniale, z wyjątkiem dnia z zimnym deszczem w północnym Utah (34F i deszcz na motocyklu to nic przyjemnego). We wrześniu wyruszyłem ponownie, ale motocykl się zepsuł (BMW), więc go naprawiłem, a następnie wymieniłem na Yamahę. Moja żona nie jeździ, coś w stylu nie jeździ na motocyklu i nie kempinguje, więc byłem sam.

BMW's...Przejechałem ponad 250 000 mil na BMW, Airhead, Brick, Oilheads, Hexheads. Pewnego razu objeżdżaliśmy jezioro Superior i przejechaliśmy przez to małe miasteczko, miałem na sobie wszystko, co posiadałem, wciąż było zimno. Zatrzymaliśmy się na światłach i zegar/temperatura pokazywał 0 stopni...

Czy prawdziwe koło zapasowe typu donut nie zajęłoby mniej miejsca?
Oryginalne koło i opona pasują idealnie pod fałszywą podłogą. Koło zapasowe typu donut zajęłoby mniej miejsca, ale i tak zajęłoby większość przestrzeni tam na dole. Można by zmieścić wokół niego kilka dodatkowych przedmiotów, ale moim zdaniem różnica nie jest warta zachodu.Jednym z głównych powodów posiadania koła zapasowego jest to, że nie trzeba czekać na wysłanie nowej opony, aby ponownie uruchomić samochód. Zajęło mi 2 miesiące od zamówienia do otrzymania koła zapasowego, ponieważ jest to produkt niszowy.

BMW... Przejechałem ponad 250 000 mil na BMW, Airhead, Brick, Oil heads, Hex heads. Pewnego razu objeżdżaliśmy jezioro Superior i przejeżdżaliśmy przez to małe miasteczko, miałem na sobie wszystko, co posiadałem, wciąż było zimno. Zatrzymaliśmy się na światłach i zegar/wskaźnik temperatury pokazywał 0 stopni...
Zawsze woziłem ze sobą zestaw naprawczy z wkładem CO2 i ten sam typ kompresora, o którym wspomniałeś. Kiedy raz go potrzebowałem, odkryłem, że nie zainstalowałem adaptera SAE w motocyklu.
LOL, tak to już jest! Miałem BMW F800GT, które wymieniłem na Yamahę w Sioux Falls SD, mieli już zainstalowane złącze SAE do Battery Tender - bycie przygotowanym zapobiega przebiciom! Mój był dobry, kupiłem go używanego i miałem go przez 2 lata i 26 000 mil. Kupiłem do niego umowę serwisową za 1500 dolarów, w tym czasie wykonano usługi za prawie 5000 dolarów. Pierwszy motocykl, w którym sam nie wykonałem wszystkich usług. Nie sądzę, żeby dealer znał się na F800 i w rezultacie popełnił kilka błędów serwisowych. Pewnego razu "ktoś" napełnił silnik wodą zamiast płynem chłodniczym. Zrobiłem 6000-milową podróż, a motocykl przegrzał się 2 mile od domu w drodze powrotnej. Woda wrzała i stopniowo się wydostawała, aż w chłodnicy było tak mało płynu chłodniczego, że wentylator nie mógł go schłodzić po zatrzymaniu. 20 mil na godzinę i schłodziłby się od przepływu powietrza. Dobry motocykl, ale chciałem trochę więcej mocy - pochodziłem z motocykli sportowych i brakowało mi gwałtownego przyspieszenia (OK 0-60 w 4 zamiast 2,9 sekundy, więc nie nazwę tego wolnym).

Wracając do wątku: Uświadomiłem sobie dzisiaj, że moje koło zapasowe jest do Voltu 1. generacji, więc nie sądzę, żeby działało w moim Bolcie. Będę obserwował eBay w poszukiwaniu mini pączka. Podoba mi się pomysł małego koła zapasowego. Gdybym dzisiaj zniszczył oponę, prawdopodobnie poszedłbym do OEM, ale po 3 lub 4 tysiącach mil musiałbym rozważyć nowy zestaw opon. Bolt jest przyjemny w prowadzeniu i lubię przyspieszenie, zasięg jest o wiele większy niż potrzebuję przez większość czasu, więc się tym nie martwię.

Powrót do wątku: Uświadomiłem sobie dzisiaj, że moje koło zapasowe jest do Voltu 1. generacji, więc nie sądzę, żeby pasowało do mojego Bolta. Zamierzam wypatrywać na eBayu mini pączka. Podoba mi się pomysł małego koła zapasowego.
Zgadza się: opona Voltu 1. generacji nie pasuje do Bolta (pasuje do Voltu 2. generacji). Jeśli szukasz Cruze, Sonica, Traxa i Buick Encore tej samej generacji co Bolt (nie znam dokładnych roczników dla wszystkich tych modeli, ale bezpiecznie jest założyć 2017), ich awaryjne koła zapasowe są obficie dostępne w stacjach demontażu pojazdów (i na Ebayu). Trax i Encore mają również nieco wyższe pączki, jeśli interesuje Cię, aby pączek był nieco bliżej wysokości opony w pełnym rozmiarze.

Czy ktoś może potwierdzić, czy felgi podane poniżej będą pasować jako felga zapasowa? I czy rozmiar opony 195/65R15 będzie odpowiedni? Sprzedawca powiedział, że te felgi nie pasują, a ja mam jedną oponę za darmo, jeśli będzie pasować. Rozmiar piasty wydaje się bardzo różny, ale to ma pasować do 202 Sonic.

https://www.canadiantire.ca/en/wheels/pdp/steel-rim-wheel-black-0096295p.html

Dzięki!!

Czy ktoś może potwierdzić, czy felgi podane poniżej będą pasować do felgi koła zapasowego? I czy rozmiar opony 195/65R15 byłby odpowiedni? Dealer powiedział, że te felgi nie pasują, a ja mam jedną oponę za darmo, jeśli będzie pasować. Rozmiar piasty wydaje się bardzo różny, ale to ma pasować do 202 Sonic.
Jest kilku z nas na forum, którzy mają 15-calowe felgi stalowe do Sonic/Cruze, z oponami 205/65 15 (moje opony zimowe).
Mój jest z 2017 roku, ale nie sądzę, żeby coś się zmieniło w kwestii dopasowania kół do 2020. Najprostszy sposób, aby to potwierdzić: sprawdź numery części przedniego tarczy hamulcowej i zacisku hamulcowego dla Boltów z 2017 i 2020 roku.
Kupiłem swoje felgi stalowe w Costco; taniej niż u jakiegokolwiek innego sprzedawcy detalicznego w tamtym czasie.
(edytowałem pierwotnie opublikowany, lekko nieprawidłowy rozmiar opony)

Jakieś uwagi na temat tego rozwiązania zapasowego koła/opony dla Bolt EV 2023? 385 $ z wysyłką.

Tak, nie tanio. Pomyślałbym o tym jako o "ubezpieczeniu" od długiego opóźnienia w podróży w przypadku niemożliwej do naprawy opony. Pamiętając o tym, że oponę tej marki i rozmiaru trudno byłoby zdobyć w rozsądnym czasie.

Dla innych, którzy chcą opcji z kołem zapasowym, oprócz dostarczonego wyposażenia "bez koła zapasowego" Chevrolet oferuje: Mam do dyspozycji koło dojazdowe, podnośnik nożycowy, klucz do kół, które wszystkie dobrze mieszczą się pod fałszywą podłogą bagażnika na czas, kiedy jeździłem kawałek za miasto.

Tak więc, około 200 dolarów później, mam prawdziwe koło dojazdowe. Przetestowane na moim lewym przednim kole, aby upewnić się, że prześwity są dobre, a fabryczne śruby kół również pasują.

Zamieściłem wszystkie informacje o rozmiarze kół i opon kilka tygodni temu pod nazwą Oldskybolt. Sprawdź to i mam nadzieję, że to pomoże.
Mam nadzieję, że nigdy nie musiałeś używać opony o innym rozmiarze z przodu i potencjalnie uszkodzić silnik.

Jakieś uwagi na temat tego rozwiązania zapasowego koła/opony dla Bolt EV 2023? 385 $ z wysyłką.
Ta cena jest szalona, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że podnośnik na pewno nie jest przeznaczony do Bolta i wątpię, żeby opona też była.

Ponadto ten rozmiar opony ma o 2,7% mniejszą średnicę niż rozmiar opony OEM

Między moją oponą zapasową, podnośnikiem S-10 (pasuje idealnie do fabrycznych punktów podnoszenia w Bolcie) i składanym kluczem do kół wydałem łącznie mniej niż 200 $, co prawda było to przed COVID, więc prawdopodobnie więcej teraz, ale o wiele taniej niż to i IMO lepsze, bezpieczniejsze rozwiązanie.

Jeżdżę na oponach 215/55/16 w moim Bolcie.

Czy mogę bezpiecznie założyć koło zapasowe 15"?

Jeśli tak, czy musi to być 215?
Czy może to być 205 lub 195?

Jakie są zasady dotyczące tego typu rzeczy?

Czy jeśli całkowita średnica jest dość zbliżona, mogę użyć koła zapasowego, które nieco różni się od moich normalnych kół/opon?

(używam wheel-size.com do porównywania opcji)

Czy jest różnica między wczesnymi i późniejszymi wnękami na koło zapasowe Bolt? Moja wnęka z 2020 roku to ścięty okrąg, 17" od przodu do tyłu, więc nie może pomieścić pełnowymiarowego koła zapasowego.

Kupiłem na Ebay 16" koło zapasowe typu donut, które (być może) zmieściłoby się we wnęce po spuszczeniu powietrza, ale ponieważ jest to lokalny samochód dojeżdżający do pracy, po prostu zostawię je napompowane na 'ukrytej' przegródce. Załączone zdjęcia pokazują układ, zaczynając od 1) warstwy 1/2" tektury z nacięciami wokół odsłoniętych śrub (i tak musiałem je zeszlifować i zagruntować odcięte końce śrub); 2) Przykleiłem drugą warstwę 1/2" tektury z wycięciami na ucho holownicze, klucz do nakrętek i podstawę aluminiowego podnośnika (wybranego, ponieważ można go zdemontować); 3) tektura pomalowana z narzędziami na miejscu; 4) Dodaj podnośnik S10 w folii bąbelkowej, aby zapobiec grzechotaniu (znaleziony na ulicy - za darmo!) i pompkę Avid 12v (jej obudowa ma miejsce na słupek podnośnika i różne zestawy do naprawy ścian bocznych); 5) & 6) dodaj kabel ładujący 120v i plandekę/ponczo do brudnej pracy; 7) osłonę OEM ze styropianu; 8) koło zapasowe typu donut o średnicy 22,9". Muszę dodać rękawice.

Nadal jestem zdenerwowany - dziura w drodze zniszczyła kiedyś ścianę boczną konwencjonalnej opony w moim poprzednim pojeździe ICE!

Attachments

Czy jest różnica między wczesnymi i późniejszymi studniami na koło zapasowe Bolt? Moja studnia z 2020 roku to ścięty okrąg, 17" od przodu do tyłu, więc nie może pomieścić pełnowymiarowego koła zapasowego.

Kupiłem 16-calowe koło zapasowe typu donut na Ebay, które (prawdopodobnie) zmieściłoby się w studni po spuszczeniu powietrza, ale ponieważ jest to lokalny samochód do dojazdów, po prostu zostawię je napompowane na "ukrytej" komorze. Załączone zdjęcia pokazują układ, zaczynając od 1) warstwy kartonu 1/2" z nacięciami wokół odsłoniętych śrub (i tak musiałem je zeszlifować i zagruntować odcięte końce śrub); 2) Przykleiłem drugą warstwę kartonu 1/2" z wycięciami na hak holowniczy, klucz do nakrętek i podstawę do aluminiowego podnośnika (wybranego, ponieważ można go zdemontować); 3) karton pomalowany z narzędziami na miejscu; 4) Dodaj podnośnik S10 w folii bąbelkowej, aby zapobiec grzechotaniu (znaleziony na ulicy - za darmo!) i pompkę Avid 12v (jej obudowa ma miejsce na słupek podnośnika i różne zestawy do naprawy ścian bocznych); 5) & 6) dodaj kabel ładujący 120 V i plandekę/ponczo do brudnej pracy; 7) osłonę OEM ze styropianu; 8) koło zapasowe typu donut o średnicy 22,9". Muszę dodać kilka rękawic.....
Wycięcia są takie same dla Bolt EV 2017-2023. EUV może być nieco inny. Ale wszystkie nie zaakceptują pełnowymiarowego koła zapasowego.
Zwróć również uwagę, że wykończenia Premier/2LT mają tam subwoofer w dolnej studni. Standardowy organizer ze styropianu ma ładne dedykowane wycięcia. Do przenośnego kabla ładującego, pompki do pompowania itp.

Oto jak organizuję swoje - małe narzędzia ręczne na górze (tutaj idzie fabryczna pompka), przenośna pompka na środku i zestaw wtyczek po prawej stronie (tutaj idzie kabel ładujący), rozkładany/składany klucz do nakrętek + gniazdo bez uszkodzeń na dole (tutaj idzie składany trójkąt odblaskowy), rękawice o godzinie 11 (tutaj idzie fabryczny uszczelniacz). Kilka rzeczy; to mój odwracalny czerwony śrubokręt. Istnieje fabryczny śrubokręt dla modeli europejskich i południowokoreańskich. Zacząłem wkładać świeże/czyste rękawice do torebek strunowych/kanapkowych. Na wypadek, gdybym musiał ich użyć w sytuacji medycznej/pierwszej pomocy. Wolę też zestawy pompek, które można podłączyć - baterie będą kolejną rzeczą, o którą muszę się martwić. Czy będą miały moc/wystarczającą moc, kiedy ich potrzebuję.
Image

Pełnowymiarowe koło zapasowe (215/50/17), wchodzi w środkową sekcję. nie ma znaczenia, czy masz je skierowane w górę czy w dół - możesz umieścić w nim przedmioty, aby zmaksymalizować przestrzeń/pomieszczenie. Mam stary ręcznik, który może być używany do kilku rzeczy. Możesz go rozłożyć na ziemi, na wypadek gdybyś musiał sięgnąć po coś pod spodem. Możesz go trochę złożyć i użyć, aby klęczenie było wygodniejsze. Możesz go użyć do wytarcia rąk i narzędzi. Na tym zdjęciu - mam go owiniętego wokół podnośnika S10 - więc nic nie grzechocze:
Image

281 - 300 of 304 Posts