Chevy Bolt EV Forum banner
  • Hey Guest, welcome to ChevyBolt.org. We encourage you to register to engage in conversations about your Bolt.
  • Battery replacement master thread - please do not create a new thread.
21 - 40 of 107 Posts
Dzięki wszystkim za opinie. Mam Hubble 14-50, ale nie miałem pojęcia, że odłączenie może być problematyczne, ani że regularne podłączanie/odłączanie 14-50 może być problemem. 4 przewody zostały już poprowadzone do miejsca odłączenia, ale teraz ponownie rozważam swój plan.
Nie sądzę, żeby ktokolwiek sugerował, że włączanie i wyłączanie zasilania gniazda 14-50 jest problemem, to regularne wkładanie i wyjmowanie wtyczki 14-50P do gniazda może być problematyczne ze względu na zużycie styków w gniazdach wewnątrz gniazda.

Ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę.

Discussion starter · #22 ·
Po tym, jak ostatni Bolt został skasowany, pomyślałem, że przez jakiś czas będziemy mieli jeden samochód z Olde Prius, więc przełączyłem wyłącznik i odłączyłem EVSE (pasy i szelki ;)). Powinno być niewielkie zużycie pasożytnicze z EVSE, poza utrzymywaniem włączonej lampki kontrolnej (jest całkowicie głupia), ale wat tu i wat tam... Kiedy był w użyciu, po prostu pozostawał podłączony, a jeśli miałem wyjechać na długi czas, jak na kilkutygodniową podróż, po prostu wyłączałem wyłącznik. Rzadko się to robiło.

Jedynym oddzielnym odłącznikiem, jaki mam, jest ten do paneli słonecznych (musi być odłącznik zgodnie z przepisami, aby straż pożarna mogła go w razie potrzeby pozytywnie wyłączyć). Jest włączony cały czas i nigdy (przynajmniej od 5 lat) nie wydawał się mieć problemu. Prawdopodobnie po prostu przewymiarowany dla prądu, który przenosi. Mały system, około 20A, z mikroinwerterami, i zanim zapytasz, tak, miałem jeden, który uległ awarii w ciągu kilku lat od instalacji, i po pewnej ilości narzekań i dość długim oczekiwaniu (utrata produkcji z tego panelu przez prawie całe lato tego roku) został wymieniony w ramach gwarancji: mniej niż godzinę na miejscu, gdy instalator dostał część.
Dzięki za podzielenie się swoim doświadczeniem. Wygląda na to, że lepiej byłoby mi bez odłącznika. Nie martwię się o pobór pasożytniczy, po prostu pomyślałem, że może być nieco bezpieczniej nie zasilać 14-50 24/7, ponieważ 1) jest na zewnątrz, a nie w garażu; 2) planowałem zabierać EVSE ze sobą kilka razy w tygodniu; 3) podoba mi się pomysł posiadania odłącznika tuż obok 14-50 na wypadek, gdybym musiał odciąć zasilanie w nagłych wypadkach. W zeszłym roku pomogłem znajomemu zainstalować mini split z odłącznikiem i wydawało się sensowne, aby go mieć, mimo że był bardzo blisko panelu i wyłącznika.

Myślałem, że w najgorszym przypadku odłącznik byłby zbędny, ale może tak nie jest, jeśli muszę martwić się o jego stopienie, i to samo dotyczy regularnego odłączania od 14-50. Wierzę, że przeszedłby inspekcję, ponieważ widziałem, jak ta sama konfiguracja przeszła, ale to w sytuacji, gdy EVSE jest zawsze podłączony do 14-50.

Discussion starter · #23 ·
Nie sądzę, żeby ktokolwiek sugerował, że włączanie i wyłączanie zasilania gniazda 14-50 jest problemem, problematyczne może być regularne wkładanie i wyjmowanie wtyczki 14-50P do gniazda, ze względu na zużycie styków w gniazdach wewnątrz gniazda.

Ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę.
Jednym z potencjalnych problemów z odłączeniem, o którym myślałem, że zostało wspomniane, jest to, że może się stopić pod ciągłym poborem energii przez EV i myślałem, że ktoś podlinkował do wątku na ten temat, ale teraz go nie widzę. Może wczoraj w nocy miałem halucynacje lol.

Re: wkładanie/wyjmowanie z gniazda 14-50, na pewno poszukam dodatkowego EVSE, aby tego uniknąć.

Przechodziłem przez ten sam proces myślowy, kiedy miałem zamiar zrobić to sam i niektórzy tutaj przekonali mnie, że 14-50 to jedyny sposób. Użycie czegokolwiek mniejszego groziłoby wywołaniem reakcji jądrowej i zniszczeniem planety. Już wyceniłem dość drogi zestaw 14-50.

Na szczęście nasza lokalna firma energetyczna dała nam ESVE i zapłaciliśmy 165 dolarów za instalację. Licencjonowany i związany obligacją technik poprowadził płaski trójprzewodowy kabel do gniazda 6-50. Inspektor miejski powiedział: "Tak; gotowe do użycia."

Kiedy zapytałem, dlaczego trójprzewodowe 6-50 było w porządku, dlaczego 4-przewodowe 14-50 nie było wymagane, skoro tak wiele konwencjonalnej mądrości tutaj upiera się, że absolutnie jest, inspektor powiedział: "Kod jest tym, czym jest kod. Internet nie jest."

jack vines

Discussion starter · #26 ·
Tak, zapłaciłem około 20 dolarów za odłączenie, 48 dolarów za Hubbell 14-50 i 15 dolarów za metalową skrzynkę dla 14-50. Może to być przesada, ale może zapewnić elastyczność w przyszłości dla innych EV/EVSE. Dostałem je w lokalnym sklepie z zaopatrzeniem, w razie potrzeby mogę je zwrócić.

Zrozumiałe jest, aby wybrać 6-50, jeśli odpowiada to Twoim potrzebom. Wybrałem 14-50, ponieważ często widzę go w mojej okolicy, ale cieszę się, że znalazłem to forum i doceniam opinie. Żyć i uczyć się.

Discussion starter · #28 ·
Mam odłącznik A/C przed moim 32-amperowym EVSE Clipper Creek. Odłącznik jest oceniony na 60 amperów i ledwo się nagrzewa po kilku godzinach ładowania. Odłącznik jest w rzeczywistości "głównym" w moim wolnostojącym garażu, ponieważ zakupiony panel nie miał wyłącznika głównego.
Dobrze wiedzieć, dzięki. Skłaniam się ku jego zainstalowaniu. Sprawdzę również EVSE Clipper Creek, które można trzymać w samochodzie.

240 używa tylko L1 i L2 (czarny i czerwony przewód) oraz uziemienie, przewód neutralny nie jest używany. Musisz więc podłączyć L1, L2, a następnie uziemienie do tego bloku za pomocą zielonej śruby.
Jeśli musisz zadawać tego rodzaju pytania, być może nie jesteś odpowiednią osobą do instalacji EVSE; są licencjonowani elektrycy, którzy znają się na tym.

Jeśli musisz zadać tego rodzaju pytanie, być może nie jesteś odpowiednią osobą do zainstalowania EVSE; są licencjonowani elektrycy, którzy to wiedzą.
Z drugiej strony, zadawanie pytań i prowadzenie badań to sposób, w jaki osoba uczy się robić rzeczy. Nigdy w życiu nie zatrudniłem stolarza, elektryka, hydraulika, mechanika motocyklowego, planisty finansowego, osoby zajmującej się naprawą sprzętu AGD, wykończeniowca płyt kartonowo-gipsowych itp. Uczę się robić rzeczy i często robię je lepiej niż profesjonaliści, ponieważ bardziej zależy mi na długoterminowym wyniku.

neutral nie jest używany
Zgadzam się, że neutralny nie jest potrzebny w przypadku tej konkretnej wtyczki EVSE, ale ktoś, kto używa tego gniazda NEMA 14-50 do innego urządzenia, może uszkodzić kampera.

Neutralny powinien przejść przez ten wyłącznik do gniazda.

Uziemienie powinno przejść przez ten wyłącznik do gniazda, a także połączyć się z zaciskiem uziemiającym w tym pudełku.

Zgadzam się, że neutralny nie jest potrzebny przez tę konkretną wtyczkę EVSE, ale ktoś używający tego gniazda NEMA 14-50 dla innego urządzenia może uszkodzić kampera.

Neutralny powinien przejść przez ten wyłącznik do gniazda.

Uziemienie powinno przejść przez ten wyłącznik do gniazda, a także połączyć się z zaciskiem uziemiającym w tym pudełku.
Naprawdę? Więc co się dzieje, gdy podłączasz 120V tylko z linią i uziemieniem... bez neutralnego... czy urządzenie 120v ulega 'uszkodzeniu'?

Rozłączniki nie są przeznaczone do ciągłego poboru energii przez EV.
Ten typ rozłącznika jest odpowiedni do użytku w EV i jest wymagany dla przewodowych EVSE o wysokim natężeniu prądu.

Ten, który nie jest odpowiedni, to typ ostrza.

Z drugiej strony, zadawanie pytań i prowadzenie badań to sposób, w jaki człowiek uczy się robić rzeczy. Nigdy w życiu nie zatrudniłem stolarza, elektryka, hydraulika, mechanika motocyklowego, dekarza, planisty finansowego, osoby zajmującej się naprawą sprzętu AGD, wykończeniowca płyt kartonowo-gipsowych itp. Uczę się robić rzeczy i często robię je lepiej niż profesjonaliści, ponieważ bardziej zależy mi na długoterminowym rezultacie.
Problem w tym, że w przypadku prac elektrycznych wykraczających poza wymianę czegoś istniejącego (np. uszkodzone włączniki światła, gniazdka, które stały się zbyt luźne), możesz nie wiedzieć, czego nie wiesz. Mam bardzo małą wiedzę na temat NEC (National Electrical Code) i tego, co należy zrobić. Szkoda, że wiele linków na https://www.chevybolt.org/threads/honeymoon-is-over.39074/page-2#post-617959 jest teraz uszkodzonych, ponieważ MyNissanLeaf zmienił oprogramowanie co najmniej raz lub dwa razy od czasu opublikowania tych postów. Miejmy nadzieję, że można będzie zorientować się, co ten facet robił źle.

Nadal podtrzymuję moje stwierdzenie: "Zdecydowanie NIE polecam majsterkowania osobom, które nie potrafią powiedzieć, co tam jest nie tak, bez konieczności szukania informacji." Nadal również nie mam kwalifikacji, a jeżdżę BEV od końca lipca 2013 roku.

• Like
Reactions: Electromojo
Nadal podtrzymuję moje stwierdzenie: "Zdecydowanie NIE polecam majsterkowania dla tych, którzy nie potrafią powiedzieć, co jest tam nie tak, bez konieczności szukania informacji." Nadal również nie jestem wykwalifikowany, a jeżdżę BEV od końca lipca 2013 roku.
Jeśli nie zadajesz pytań i się nie uczysz, będziesz musiał założyć, że wynajęty elektryk wykonuje pracę poprawnie. I znalazłem przypadki, w których prace elektryczne były nieprawidłowe lub niespełniające norm. Mimo to niewiedza (i ślepa wiara) jest błogosławieństwem.

Jeśli nie zadajesz pytań i się nie uczysz, będziesz musiał założyć, że wynajęty elektryk wykonuje pracę poprawnie. I znalazłem przypadki, w których prace elektryczne nie były poprawne lub były poniżej standardu. Mimo to niewiedza (i ślepe zaufanie) jest błogosławieństwem. Każdemu według jego.
Oczywiście pogrubiona część może się zdarzyć, ale problem polega na tym, że OP może teraz robić wiele rzeczy, które są niebezpieczne i nie zdawać sobie z tego sprawy, dopóki albo nie przejdzie inspekcji, albo stanie się coś złego, ponieważ inspektor to przeoczył lub było zgodne z kodem, ale marginalne. Tom Moloughney wspomniał o tym ostatnim co najmniej raz w swoich filmach.

• Like
Reactions: Electromojo
Jeśli nie zadajesz pytań i się nie uczysz, będziesz musiał założyć, że wynajęty elektryk wykonuje pracę poprawnie. I znalazłem przypadki, w których prace elektryczne były nieprawidłowe lub niespełniające norm. Mimo to niewiedza (i ślepa wiara) jest błogosławieństwem. Każdemu według jego.
Nie jestem elektrykiem, ale sprzątałem po błędach elektryków. Na szczęście bez pożarów. Dobrze jest znać te rzeczy, aby móc ustalić, czy wszystko jest robione dobrze.

Naprawdę? Więc co się dzieje, gdy podłączasz urządzenie 120 V tylko z linią i uziemieniem... bez przewodu neutralnego... czy urządzenie 120 V ulega 'uszkodzeniu'?
OK, wygląda na to, że to naprawdę zależy od urządzenia. Miałem luźny przewód w jednym wyłączniku... elektryk nie dokręcił śruby, aby przytrzymać przewód. Działało i nie wiedziałem nic innego, dopóki gniazdko przestało działać, a lampka nocna przestała działać. Włożyłem przewód z powrotem na miejsce i przykręciłem go, wszystko znów zadziałało.

Więc pytanie, co się dzieje, gdy podłączysz przewód pod napięciem, ale nie ma miejsca, do którego mogłaby popłynąć energia elektryczna...

21 - 40 of 107 Posts